Zelenski Orbanu : „Znaš li šta se događa u Mariupolju?“

0

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se kasno sinoć putem video-linka na samitu Evropskog saveta u Briselu. Najoštrije reči Zelenski je uputio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu: ‘Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Želim biti otvoren, a vi sami odlučite za koga ste.’

Ukrajinski predsednik opisao je svoje posete Budimpešti kao mladić i spomen obeležju holokausta na obalama reke Dunav.

‘Video sam taj spomenik na obali Dunava. O masovnim ubistvima. Bio sam tamo sa svojom porodicom. Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Molim vas, ako možete, otiđite na obalu Dunava’, rekao je Zelenski.

Mađarska i Bugarska jedine su dve članice EU koje nisu poslale oružje Ukrajini.

Dok Bugarska nerado šalje vojnu pomoć zbog istorijskih razloga, Orban se među čelnicima EU smatra najbližim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina.
Zelenski je istakao uništenje i štetu koju je Rusija nanela Ukrajini i zahvalio Evropi što se ujedinila u podršci njegovoj zemlji. Ipak, rekao je evropskim liderima da su “malo zakasnili” u zaustavljanju Rusije.
“Da su sankcije bile preventivne, Rusija možda ne bi ušla u rat. Blokirali ste Severni tok 2, i na tome smo zahvalni, bio je to ispravan potez, ali ste malo zakasnili. Da je to urađeno na vreme, Rusija ne bi stvorila krizu sa energentima”, rekao je ukrajinski predsednik i naglasio da Rusija možda ne bi ušla u rat da je znala da će on potrajati.
Istakao je da “Ukrajina i Rusija pripadaju različitim svetovima, sa različitim vrednostima i različitim životnim stavovima”, prenosi Ukrinform.
“Čak se stide reči ‘rat’. Oni to zovu ‘specijalna operacija’ iako su ovde izveli masakr”, rekao je Zelenski.
Istakao je da je reč o različitim vrednostima i različitim životnim stavovima.
“Ruska vojska uopšte ne vidi šta je dostojanstvo, oni ne znaju šta je savest, ne razumeju zašto toliko cenimo slobodu”, rekao je Zelenski.