Zelenski: „Pregovori zvuče realističnije“

Zelenski: „Pregovori zvuče realističnije“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da mirovni pregovori sa Rusijom počinju da “zvuče realističnije”, ali da je još potrebno vreme da bi se postigao napredak.
“Sastanci se nastavljaju i obavešten sam da pozicije tokom pregovora već zvuče realističnije. Ali potrebno je vreme za odluke koje će biti u interesu Ukrajine”, rekao je Zelenski.
Rusko-ukrajinski pregovori biće nastavljeni danas, saopštio je u utorak savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
Podoljak je istakao da postoje fundamentalne protivrečnosti u stavovima ruske i ukrajinske delegacije na razgovorima, ali da postoji i mogućnost kompromisa.
Savet Evropske unije odlučio je da uvede četvrti paket restriktivnih mera i sankcioniše još 15 pojedinaca i devet kompanija iz Rusije, čime se broj sankcionisanih zbog podrivanja suvereniteta i teritorijalnig integriteta Ukrajine popeo na 877 pojedinaca i 62 kompanije i institucije.
Sa druge strane, Rusija je uvela sankcije predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i drugim američkim zvaničnicima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Takođe, Rusija je zvanično napustila Savet Evrope, dok Ministarstvo spoljnih poslova obećava da takav potez neće uticati na prava i slobode ruskih građana.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je Kijevu već stavljeno do znanja da “politika otvorenih vrata” NATO saveza ne važi za Ukrajinu.
Zelenski tvrdi da je blizu stotinu dece poginulo tokom rata koji je usledio nakon ruske invazije na Ukrajinu.