Britanija između izbora i Bregzita

Britanija između izbora i Bregzita

Samo dva dana pre roka za Bregzit britanski poslanici usvojili u odluku o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora 12. decembra.

Tekst o sazivanju izbora, trećim opštim izborima za četiri godine, usvojen je ubedljivom većinom od 438 glasova, 20 je bilo protiv i više uzdržanih u donjem domu britanskog Parlamenta, prenosi agencija Frans pres.

Poslanici su prethodno odbacili amandman laburističke opozicije koja je želela da izbori budu 9. decembra.

Tekst će postati zakon kada ga odobri gornji dom, dom Lordova, koji nema ovlašćenje da preinači odluku donjeg doma.

Novi izbori bi mogli da izvuku zemlju iz sadašnje blokade oko Bregzita ili će biti samo privremeno skretanje pažnje sa tog pitanja, prenosi AP. Međutim posle tri godine političkih preganjanja oko Bregzita britanski glasači su umorni i teško je predvideti rezultate izbora. Rezultati će biti saopšteni 13. decembra.

Premijer Boris Džonson se nada da će preko izbora njegova Konzervativna stranka doći do većine i da će on moći da sprovede izlazak Britanije iz EU kao što je obećao.

Evropska unija (EU)odobrila je ove nedelje odlaganje Bregzita do 31. januara.

Džonson koji je morao da odustane od svog obećanja da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra po svaku cenu optužio je svoje protivnike da žele da odlože proces Bregzita u nedogled.
Bregzit je zamorio Britance, umanjio je poverenje u tradicionalne političke stranke. I Džonson I njegov rival Korbin se nadaju pobedi na izborima. Korbin smatra da izbori nisu šansa za promene. Po njemu, laburisti su socijalistička alternativa Konzervativcima I njihovm koketiranju sa američkim presednikom Donaldom Trampom.
Korbin najavljuje velike promene I to će mu biti izborni aduti. On tvrdi da će nacionalizovati kompanije za železnice, vode I energetiku I da će oporezivati velike prihode kako bi finansirao javne usluge.
Ako se dogodi da nijedna strana ne pobedi sudbina Bregzita će biti još neizvesnija. Britanija će rešenje za bregzit , u tom slučaju, morati da traži između burnog izlaska iz EU , bez dogovora, ili nekog drugog referenduma koji, u koliko se zadrži sadašnji odnos snaga, može da potpuno razbije koncept Bregzita.