Geneks kula – turistička atrakcija

0

Pod naslovom „Relikvije jugoslovenskog brutalizma fasciniraju instagram generacije“ Rojters danas objavljuje priču o Geneksovoj kuli na Novom Beogradu koja , kako se navodi, sa dve visoke kule povezane rotirajućim restoranom, poput svemirske kapsule, postaje magnet za turiste.
Geneks kula je na auto putu od centra Beograda, ka aerodromu, a sagrađena je 1977. godine kao delo jugoslovenskog brutalizma ( arhitektonski stil popularan pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka), navodi Rojters.
Brutalizam je bio popularan u istočnom bloku i dobio je ime po francuskom izrazu „beton brut“ (grubi beton), koji je arhitekta le Korbizije upotrebljavao da bi opisao liveni beton sa vidljivim tragovima oplate.
Prema informacijama turističkih organizacija, svakodnevno desetine turista obilaze Geneks kulu. Oni je vide na putu od aerodroma i kula je jedna od atrakcija Beograda koje privlače veliku pažnju, navodi agencija.
Jedan od stubova Kule je prazan, u drugom su privatni stanovi, a restoran je poslednji put otvoren 1990. godine. Za turiste je privlačna i palata Srbije, koja se za obilazak otvorena jednom godišnje.
Betonska palata čija je unutrašnjost obložena mermerom ugostila je stotine velikih državnika u vreme jugoslavije. Rojters ističe posebnu vrednost lustera ispod glavne kupole, teškog više od 9 tona, navodeći mišljenje kustosa da je „sramota držati takav majstorski rad daleko od očiju javnosti“. Svaka od bivših jugoslovenskih republika je imala svoj salon sa centralnom – dvoranom Jugoslavija. Nameštaj i tepisi su rađeni po meri, a najveći umetnici su radili slike i mozaike.
Betonska arhitektura je trebalo da pokaže snagu Jugoslavije između zapadne demokratije i komunističkog istoka, navodi Rojters.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime