U 170 apoteka savetovanje pacijenata

U 170 apoteka savetovanje pacijenata

Farmaceuti će u više od 170 apoteka u 50 gradova Srbije do 2. oktobra besplatno savetovati pacijente s hroničnom terapijom, saopštila je Farmaceutska komora Srbije.

Akcija se sprovodi povodom obeležavanja Svetskog dana farmaceuta, a spisak apoteka koji učestvuju u toj akciji objavljen je na sajtu Farmaceutske komore Srbije www.farmkom.rs.

Pre tačno 10 godina Savet Medjunarodne farmaceutske federacije (FIP) doneo je odluku da se 25. septembar obeležava kao Svetski dana farmaceuta, a od tada se FIP zalaže da tokom tog dana farmaceuti organizuju aktivnosti koje će promovisati i pokazati koliki je njihov doprinos u unapredjenju zdravlja pacijenata i gradjana u svakom delu sveta.

Kako je danas saopštila komora, tema Svetskog dana farmaceuta za 2019. je “Bezbedni i efikasni lekovi za sve” upravo iz razloga što farmaceuti svojim bogatim znanjem i jedinstvenom ekspertizom doprinose da pacijenti dobiju maksimalnu korist primenom lekova.

Farmaceutska komora Srbije podseća da peti put za redom obeležava taj datum, a da je prošle godine prvi put sprovedena akcija provere terapije i savetovanja pacijenata koji koriste hroničnu terapiju, u 35 zdravstvenih ustanova apoteka, odnosno 204 ogranaka apoteka.

Tokom ovog dana 233 farmaceuta analiziralo je terapiju 1.745 pacijenata. Analiza prikupljenih podataka je pokazala da su farmaceuti u najvećem broju slučajeva pružili savete o pravilnoj primeni lekova, pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti, uvodjenje dijetetskih suplemenata i redovnom praćenju zdravstvenih parametara (merenje krvnog pritiska i nivoa glukoze iz krvi).

Pored toga, odredjene intervencije farmaceuta uticale su da lekar izvrši promenu/korekciju propisane terapije i/ili promenu režima doziranja propisane terapije, navedeno je u saopštenju.