KFOR: „Nema rizika od rata na Kosovu“

KFOR: „Nema rizika  od rata na Kosovu“

Komandant KFOR-a general-major Ferenc Kajari ocenio je da nema potencijalnog rizika od rata na Kosovu i kazao da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o tome da nije dobro pričati o ratu.
“Najjednostavniji odgovor je ne. Mislim da rat nije relevantno pitanje, verujem. KFOR nije video nikakve naznake takvog događaja. U ovom delu nema opasnosti od rata, tu su NATO i KFOR”, kazao je u intervjuu za RTK.
KFOR ima sopstvene resurse i pažljivo prati situaciju na administrativnoj pograničnoj liniji i ništa posebno nisu primetili, nisu zabeležili ni neuobičajenu aktivnost, potvrdio je Kajari.
Što se tiče grafita koji se na Severu ispisuju u nekoliko navrata ovog leta, Kajati uverava da će Kfor u slučaju bezbednosne pretnje reagovati i prikupiti činjenice za to.

Saradnja sa Kosovskom policijom je redovna i dosta dobra i oni koordinišu aktivnosti na terenu kao i neke zajedničke patrole“, rekao je Kajari.
NATO, za relativno kratko vreme, može da doda vojne trupe i dodatnu opremu ako mu zatreba, ponovio je ono što je prošle nedelje kazao i Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Kajari nije želeo da komentariše da li je predsednik Srbije tražio od njega da koncentriše trupe KFOR-a na mostu preko reke Ibar. On je rekao da oni i niko drugi odlučuju o aktivnostima vojne misije Kfora.
KFOR neće dozvoliti barikade ukoliko se budu postavile.
Rezolucija UN 1244 daje dva zadatka KFOR-u na Kosovu, koje je Kajari nazvao glavnim zadacima:
„Očuvati životnu sredinu i red na Kosovu i sačuvati slobodu slobodnog kretanja za sve građane“.
„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će KFOR morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, dodao je Kajari.
Komandant Kajari je podsetio sa druge strane na dogovor KBS i NATO o tome da na Sever KBS ne mogu da idu bez saglasnosti komandanta KFOR-a.
Prema njegovim rečima, „tako je bilo i ranije i svi su se oko toga složili“.
Govorio je istovremeno i o saradnji sa Kosovskim bezbednosnim snagama u okviru mandata, kao što su uklanjanje eksplozivnih naprava, humanitarna pomoć i potraga za spasavanjem.
„Mnogo puta se pokazalo da su Kosovske bezbednosne snage veoma sposobne da obavljaju svoje dužnosti“, rekao je Kajari.
Na pitanje RTK o delovanju srpskih kriminalnih grupa na Severu, general-major Kajari je rekao da KFOR pažljivo prati aktivnost na tim područjima.

“Mi pratimo aktivnosti svih grupa koje deluju u našoj zoni delovanja i to znači da pratimo sve takve izjave“, rekao je on i dodao da Rezolucija nalaže KFOR-u da održava bezbednosnu situaciju na Kosovu, a on će delovati da obezbedi bezbedno okruženje.
“Iskoristićemo sve naše kapacitete koliko je potrebno da obnovimo i održimo bezbednosnu situaciju. KFOR ima sve potrebne kapacitete i odgovarajuće resurse, kao i mandat da deluje protiv svih grupa koje mogu da ugroze bezbednost na celom području“, rekao je Kajari za RTK.
„KFOR je odgovoran za bezbednost manastira Dečani i to je poslednji objekat o kome brinemo, ostali su predati Kosovskoj policiji i oni odlično rade na zaštiti ovih verskih objekata, kao i tamošnji bezbednost i mir“, rekao je Kajari.

On kaže da će KFOR biti odgovoran za manastir Visoki Dečani dok se ne donese odluka da ga preda Kosovskoj policiji ili drugim organima.

“Ponavljam da se tokom mog komandovanja ne suočavamo sa bilo kakvom fizičkom pretnjom za Manastir i ne želimo da se obavezujemo na aktiviranje naših trupa radi bezbednosti na tom području“, rekao je Kajari.