Admiral Ričard:“Sledi rat SAD protiv Kine“

Admiral Ričard:“Sledi rat SAD protiv Kine“

– Ova ukrajinska kriza je samo zagrevanje. Veliki sukob (onaj s Kinom) nam tek sledi. Uskoro ćemo biti testirani na način na koji jako dugo nismo bili. Moramo pokrenuti neke brze, fundamentalne promene u načinu na koji ova zemlja pristupa svojoj odbrani, izjavio je načelnik Strateške komande SAD, admiral Čarls Ričard.

Trenutnim stanjem, istakao je, nije previše ohrabren.

– Kada gledam kakav je naš nivo odvraćanja pretnje od strane Kine, moram reći da nam brod polako tone. Polako, ali ipak tone, budući da Kinezi brže od nas razvijaju nove vojne sposobnosti. Kako se ta krivulja sve više udaljava, neće biti važno koliko je dobar naš operativni plan, koliko su dobri naši zapovednici ili koliko su dobri naši konji (kolokvijalni izraz kojim se zapravo misli na oružje i sredstva za ratovanje, op.a.). Mi ih naprosto nećemo imati dovoljno, a to je naš prvi, vremenski najbliži problem, zaključio je Ričard.

Invazija Rusije na Ukrajinu je samo “zagrejavanje za duži sukob s Kinom koji preti SAD-u”, tvrdi on.

On je upozorio da bi SAD trebalo da se pripremaju za sukob s Kinom u bližoj budućnosti, za koji smatra da bi mogao početi nekim agresivnim činom NR Kine prema Tajvanu.

Ričard je odgovoran za stanje i spremnost američkog nuklearnog arsenala koji se može aktivirati u sklopu nuklearne trijade (napad ili odgovor na napad putem nuklearnog oružja lansiranog/bačenog iz vazduha, zemlje ili mora).

Ove procene Ričard je izneo pre nekoliko dana na jednom simpozijumu, a Ministarstvo odbrane SAD-a objavilo ih je naknadno. On je, između ostalog, istakao da se američka prednost u naoružanju prema Kini polako topi.