Kina protestuje zbog obaranja balona

Kina protestuje zbog obaranja balona

Kina je uputila zvaničan protest SAD zbog uništenja kineskog balona u vazdušnom prostoru iznad Atlantika nadomak obala Južne Karoline, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.
„Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Ksie Feng predao je 5. februara ozbiljnu primedbu zvaničniku ambasade SAD u Pekingu zbog neselektivne upotrebe oružja za američki napad na civilni kineski balon”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu diplomatske agencije, prenosi Tas.
U saopštenju upozorava da kineske vlasti „pažljivo prate situaciju” i najavljuje da će Kina odlučno braniti svoja zakonska prava i interese nacionalnih kompanija.
„Ovakvim akcijama SAD su zadale ozbiljan udarac naporima usmerenim na stabilizaciju kinesko-američkih odnosa, posle prošlogodišnjeg sastanka lidera dve zemlje na Baliju”, ocenjuje se u saopštenju i tvrdi da Peking „zadržava pravo da preduzme sve neophodne kontramere”.
Američki predsednik Džozef Bajden izdao je naredbu za obaranje balona nakon što mu je rečeno da je najbolje vreme za operaciju trenutak kada se letelica nalazi iznad mora, potvrdili su američki vojni zvaničnici.

Podsetili su da bi obaranje balona koji leti iznad kopna na visini od 18.000 metara predstavljalo neopravdani rizik za ljude na zemlji, preneo je AP.
SAD su oborile balon kod obale Južne Karoline, nakon što je preleteo iznad osetljivih vojnih lokacije širom Severne Amerike.
Ovaj incident je uticao da američki državni sekretar Entoni Blinken naglo otkaže planirano putovanje u Peking.

Sjedinjene Države oborile su u subotu naveče kineski balon koji je danima leteo iznad teritorija SAD-a, u složenoj operaciji u kojoj su korišćeni najmoderniji lovci Američkog ratnog vazduhoplovstva.

Dva nevidljiva lovca F-22 Raptor iz zračne baze Lengli pratila su balon dok stručnjaci nisu procenili da je opasnost od pada njegovih delova na naseljeno područje zanemariva. U svojoj su pratnji imali i dva “leteća tankera” KC-135 Stratotanker.

Tankere su pratila dva lovca F-15 iz baze Barnes, a područje su nadgledali i HC-130 Hercules, avion za potragu na moru Obalske straže SAD-a, mornarički izviđački avion P-8A Posejdon.

Radilo se o izuzetno složenoj operaciji u kojoj su najveći izazovi bili visina na kojoj je leteo balon i veličina njegove gondole koja je prema službenim izvorima, bila velika kao tri gradska autobusa.