Afera „Krušik“ – „dijalog“ na dve televizije

0

U isto vreme , dva glavna aktera, uzbunjivač Aleksandar Obradović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović govorili su sinoć o aferi „prodaje oružja iz Krušika“ na dve televizije. Obradović je snimljen u svom stanu u Valjevu ( pošto se nalazi u kućnom pritvoru) a intervju je objavila TV N1.

Ministar Stefanović je gostovao na TV O2.

Mediji su proteklih nedelja optuživali ministra Stefanovića da je svom ocu omogućio da po povlašćenim cenama kupuje oružje u „Krušiku“ koje je završavalo u rukama islamskih terorista na Bliskom istoku.

Razumljivo, obojica su govorili različito o istoj aferi, na dva televizijska kanala. Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz slučaja „Krušik“, izjavio je da ima “ozbiljne sumnje da je najviši vrh države Srbije upleten u poslove trgovine oružjem”.

Takođe naveo je da su se u toj fabrici oružja u Valjevu poslednjih godina dešavale „nezamislive stvari“, ali da slučaj sa grupom „privilegovanih trgovaca samo je jedno poglavlje u svim zloupotrebama“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je , međutim , rekao da je cela afera o trgovini oružjem – laž i cilj je da se nanese šteta njemu i članovima njegove porodice, a da se , kako je rekao, spreči da se govori o dobrim stvarima koje se dešavaju u Srbiji – o izgradnji puteva i velikom broju investitora, o povećanju plata i penzija…

On je rekao da afera „Krušik“ služi da se „spreči da se govori o aferama u vezi sa poslovima Dragana Đilasa i opozicionara koji žele da se vrate na vlast“.
Stefanović je negirao da je Aleksandar Obradović uzbunjivač, ocenivši da su njegove informacije „odavanje poslovne tajne“. On je naveo da je Obadović pet godina skupljao podatke iz „Krušika“ i „ne može da bude uzbunjivač jer nije podatke saopštavao javno, po zakonu, već privatnim kanalima“. On je ponovio da je spreman da ide na detektor laži u zemlji i inostranstvu… Demantovao je da Srbija naoružava ISIS.

S druge strane Obradović je kazao da je fabrika „postala partijski plen dolaskom bivšeg direktora Mladena Petkovića u Krušik u januaru 2014“.
Obradović je uzbunjivač koji je medijima dostavio informacije o navodnim zloupotrebama u prodaji odružja proizvednog u Krušiku, i to preko firme u kojoj radi otac srpskog ministra unutrašnjih poslova, a koje je navodno završavalo na ratištima u Jemenu, na jugozapadu Azije.

“Stvar je jednostavna i jasna – grupa privilegovanih kupaca je pune četiri godine (2015, 2016, 2017 i 2018) imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda u Krušiku. Krušik je svesno poslovao u korist svoje štete. Apsolutno nema nikakve dileme o veličini zloupotrebe, to potkrepljujem gomilom dokaza koje imam sve, a imaju ih i sudski organi, nikave dileme tu nema”, rekao je.

Posao se odvijao na sledeći način, tvrdi Obradović: zainteresovana firma poslala bi zahtev za ponudu, službe Krušika formirale bi cenu vodeći računa o interesima fabrike sa cenom koštanja i uračunatim profitom, ponuda bi se prosledila kupcima, a nakon toga potpisao ugovor – gde uopšte nisu primenjene te cene.

“Bile bi cene koje su kao zakucane važile četiri godine. Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma GIM, firma Slobodana Tešića, firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma”, rekao Obradović.
Obradović je objasnio i da on u fabrici nije video Branka Stefanovića, oca ministra Nebojše Stefanovića, ali da zna da je on više puta dolazio u delegaciji kao predstavnik GIM-a, dodajući da postoji dokument koji to i potvrđuje, kao i njegovo prisustvo na događaju povodom 80 godina od pokretanja rada Krušika.

“Institucije koje su morale da brinu o interesu Krušika sve to vreme žmurile su na dešavanja u fabrici, pre svega mislim tu na Ministarstvo odbrane. Sve informacije o poslovanju, sve ugovore od 2015.

Uprava za odbrambene tehnologije (Ministrastva odbrane) dobijala je na sedmičnom nivou od Krušika, to je obaveza…sve kopije ugovora, finansijske analize, apsolutno sve”, tvrdi Obradović.

Prema rečima Obradovića, povlašćena grupa kupaca imala je i druge privilegije.

“Sve privilegije, sve je bio podređeno njima, kad se jave da su ugovorili avion, brodski transport, iako to nije prema dinamici isporuke, roba namenjena drugim kupcima prepakivala bi se”, objasnio je.

Govoreći o motivima za ukazivanje na dešavanja u Krušiku, Obradović je rekao da je hteo da skrene pažnju na sve nepravilnosti:
“Nisam hteo da budem slep i nem na nepravilnosti koje su se dešavale u fabrici.”

Obradović je rekao da je prvo pokušao da skrene pažnju predstavnicima Nadzornog odbora Ministarstva odbrane ukazujući na nepravilnosti u fabrici, i da tužilaštvo ima dokaze da je odboru pisao još 2015. godine, ali je odbor ostao nem.

Upitan da li postoje još neke informacije ili saznanja o kojima nije želeo da govori za TV N1, Obradović je rekao da nema mogućnost da javno kaže sve što zna.

“Ovo možda nije ni mesto gde to treba da se iznese, čekam poziv nadležnih institucija i njima ću izneti sva svoja saznanja o zloupotrebama”, pojasnio je.

Ministar Stefanović je objašnjavao po kom principu i na koji način se prodaje oružje, tvrdeći da je krajnji korisnik zemlja kojoj se prodaje naoružanje i ta država mora da ima sve potrebne dozvole i garancije.

„Tek onda bilo koja zemlja u svetu može toj zemlji da proda to oružje, šta će ona posle da uradi to nije do Srbije. Monstruozna je laž koja je plasirana ovde od trgovaca oružja čiji je interes da uruše našu namensku industriju“, ocenio je Stefanović.

On je dodao da je Srbija veoma aktivna u borbi protiv ISIS. Za svog oca tvrdi da nije, kako je naveo, ni vlasnik, ni suvlasnik, kao ni direktor firme GIM, tako da nema nikakvu korist u tome da li ta firma dobro radi ili ne.

„U tom procesu niti ima mog uticaja niti sam ikada zvao nekoga iz vojne idndustrije za bilo šta u životu. Nisam zvao da intervenišem za bilo šta, nije me interesovalo“, naveo je Stefanović.

Afera „Krušik“ nije okončana sinoćnim „dijalogom“ dva aktera. Potpredsednica opozicionog bloka Marinika Tepić gotovo da redovno održava press-konferencije o Krušiku, iznoseći nove detalje. U ovu priču se, na iznenađenje mnogih, uključio i lider radikala Vojislav Šešelj koji je, na svoj način, „opravdao“ postupak uzbunjivača Obradovića. Iz „Krušika“, po svoj prilici , stiži nova iznenađenja i ova priča će, svakako, obeležiti predstojeću predizbornu kampanju u Srbiji.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime