Boris Džonson u Čerčilovoj fotelji

0

Boris Džonson je novi premijer Velike Britanije. Šta bi na tu vest rekao Vinston Čerčil o kojem je kontroverzni Boris Džonson napisao knjigu koja je pola veka posle smrti najčuvenijeg britanskog premijera postala svetski bestseler? Danas Džonson seda u Čerčilovu fotelju. I pre nego što je osvojio premijersku funkciju nekoliko ministara iz njegove stranke je „obećalo“ da će u slučaju njegove pobede – podneti ostavke. Moćni ministar finansija Filip Hemond, pre svih.

Oni misle da bi napuštanje evropskog bloka, bez dogovora, bilo poniženje.

Džonson je proglašen ključnim borcem Bregzita 23. juna 2016. godine i on ni danas ne prestaje sa obećanjima da će Britanija izaći iz EU bez dogovora. To je bila okosnica njegove jednomesečne trke za premijersku poziciju. U naredna tri meseca novi premijer će održati obećanje ili će vladati zemljom doboko podeljenom po pitanju članstva u Evropskoj uniji. „Boris ili Evropa“, to je moto protesta desetina hiljada Britanaca, koji će sigurno biti nastavljeni i prvih meseci vladavine novog premijera.

Ali, to nije jedino iskušenje za „nestašnog“ Džonsona. Kriza u Persijskom zalivu dok iranska vojska pleni britanske tankere i kada je Britanska kraljevska mornarica uputila jake snage, biće veliki ispit za premijera.

Nemilosrdna štampa na ostrvu je Džonsona okarakterisala kao dvostruku ličnost – jedno je „smotani čovek iz naroda, obožavan i lak na obećanjima“, a drugo „preki lažov bolesne ambicije“. Navode da je Džonson stekao averziju prema Evropskoj uniji u vreme dok je lenjo izveštavao iz Brisela, izmišljao ili pogrešno citirajući sagovornike.

Njegove kolege novinari sada pripovedaju da je u Forin ofisu bila uspostavljena nezvanična „Borisova jedinica“ sa zadatkom da da demantuje „njegove sulude tekstove“.

Doduše, Boris Džonson je pisao da Evropska komisija planira da sagradi „Vavilonsku kulu visoku tri hiljade metara u koju bi smestila sve svoje institucije“ i time, kako je govorio, želeo da demistifikuje evropsku birokratiju.

„On može sve da obeća, ali uvek radi samo ono što hoće. Laži su mu popločale put do premijerskog mesta“, tvrde njegovi protivnici.
Oni koji ga podržavaju kažu da je Džonson jedan od najobrazovanijih britanskih premijera u poslednjih 50 godina. Završio je prestižni Iton, vodi poreklo iz poznate porodice, istoričar i novinar…

Sam Džonson, međutim, ne haje za kritike. „Uradi ili umri“, tako je prokomentarisao svoj stav da Britanija 31. oktobra izađe po svaku cenu iz EU. „Ljudi su pre pola veka otišli na Mesec, siguran sam da danas možemo rešiti pitanja irske granice“, napisao je on za Dejli Telegraf. Međutim, Evropska komisija je pripremila paket od nekoliko milijardi funti za pomoć Irskoj zbog štete od izlaska Britanije iz EU. To je novi problem za Džonsona.

Treba podsetiti da su dva britanska premijera u poslednjih nekoliko godina izgubila poziciju zbog Evropske unije.

Osim opozicije Džonson će se sresti i sa velikim otporom unutar Konzervativne stranke. Neki konzervativci ne kriju da se neće libiti da obore sopstvenu vladu na pianju izlaska iz EU. Ima torijevaca koji tvrde da će napustiti stranku i preći kod liberala.

Britanska funta se nalazi na dvogodišnjem minimumu u odnosu na evro i dolar.

Ali, javnost je za sada na Džonsonovoj strani. Nema sumnje da će se Džonson medijski uspešno rvati sa ovim problemima i da će umeti da na svoj način pridobije podršku javnosti . Ali, mediji nigde, pa ni u Britaniji, ne reševaju probleme.

Izvor: mediatop.info