Albanija-Crna Gora zaplena 400 kg kokaina

Albanija-Crna Gora zaplena 400 kg kokaina

U zajedničkoj akciji albanske i crnogorske policije u Fijeru u Albaniji uhapšeno je 15 osoba koje se sumnjiče da su švercovali kokain sakriven u vrećama hemijskog đubriva. Kokain je u Albaniju stigao iz Kolumbije.

Jake policijske snage su opkolile jedno skladište narkotika u kojem je pronađeno više od 200 džakova veštačkog đubriva u kojem je bio kokain. Procenjuje se da je zaplenjeno 400 kilograma kokaina.

Današnja policijska akcija rezultat je tromesečnog presretanja i opservacija SPAK-a, DEA-e i crnogorske policije.

Kokain, sakriven u vrećama sa veštačkim đubrivom, otkrila je crnogorska policija u julu, uz pomoć Uprave za prihode i carine, nakon što je teret stigao u luku Bar.

Dvadeset paleta natovarenih veštačkim đubrivom za tartufe stiglo je sredinom jula u barsku luku – a u džakovima, kroz đubrivo bio je rasut kokain.

To su, odmah nakon poziva iz Uprave prihoda i carina (UPC) utvrdili pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) koji su o događaju obavestili Više državno tužilaštvo.

Po nalogu tužioca, službenici danilovgradskog Forenzičkog centra utvrdili su da je u džakovima đubriva rasut hemijski razložen kokain.

Prema saznanjima Vijesti, inspektori Odseka za suzbijanje krijumčarenja droga odlučili su da ne zaplijene odmah kokain, već da čekaju da naručilac dođe za pošiljku, odnosno da se isporuka kontroliše.

Četvoromesečna istraga juče je dala rezultate – albanski državljanin preuzeo je pošiljku, a crnogorski policajci sa kolegama iz Albanije krenuli su za njim. Osumnjičeni za šverc kokaina uhapšeni su na teritoriji Albanije, a inspektori su nadomak Tirane pretresli hangare koji su u vlasništvu naručioca.

Prema saznanjima Vijesti, u podacima o naručiocu navodi se ime Z. Cervanaku iz Tirane.