Uhapšen najpoznatiji fudbaler u Iranu

Uhapšen najpoznatiji fudbaler u Iranu

Iranske snage bezbednost su uhapsile jednog od najpoznatijih fudbalera u zemlji optužujući ga za širenje propagande protiv Islamske republike Iran i nastojanja da potkopa fudbalsku reprezentaciju ove zemlje na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Uhapšen je Voria Gafuri, bivši reprezentativac i kapiten teheranskog fudbalskog kluba Estegal, otvoreno se protivio vladi zbog toga što ubija Kurde. Ranije je bio hapšen zbog toga što je javno kritikovao šefa diplomatije Irana Javada Zarifa.

Iranska reprezentacija nije na Svetskom prvenstvu otpevala nacionalnu himnu pre utakmice protiv Engleske, pa se hapšenje Gafurija ocenjuje kao upozorenje fudbalerima reprezentacije da prestanu sa protestima.

On je uhapšen nakon treninga sa svojim klubom jer je „širio propagandu protiv države i ukaljao ugled reprezentacije“.

Iranska vlada je optuživala Gafurija da je kurdski separatista, a on je odgovarao da bi život dao za Iran.

Gafuri ( 35) je na opšte iznenađenje isključen iz reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Kataru. Poreklom je iz grada Sanandaja na zapadu Irana, naseljenog Kurdima. Više puta je demonstrirao podršku Kurdima i ženama u Iranu.

Na tviteru j enedavno napisao.“Prestanite ubijati Kurde!!! Kurdi su Iran… Ubijanje Kurda je ubijanje Irana. Ako ravnodušno gledaš na ubijanje ljudi, nisi Iranac, ni ljudsko biće… Ne ubijajte ljude!!!“