Amfilohije: Spremni smo za razgovor

0

Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) izrazili su spremnost da se sastanu sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem sa, kako navode, nadom da je Vlada iskreno opredeljena za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora u cilju da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi veroispovijesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu.
“Spremni smo da se, imajući u vidu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crpke i Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, i poštujući Ustav, sastanemo sa Vama sa nadom da ste iskreno opredeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu”, navodi se u pismu koje potpisuje mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.
On je poručio da se isključivo posle rešenja tog ključnog problema današnje Crne Gore, može i treba otvoriti dijalog radi rešavanja drugih, veoma složenih pitanja.
“Kao što je povraćaj (restitucija) imovine koju je komunistički režim posle Drugog svetskog rata bespravno i besudno oduzeo od Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice i građana, a što je međunarodna i zakonska obaveza Crne Gore”, naveo je Amfilohije.
On je kazao da se posle rešenja ključnog problema, može otvoriti i dijalog za pripremu i zaključivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.
“I ovih dana smo napomenuli da i najbolji ugovor između Crkve i države uz postojanje ovakvog zakona ne bi imao nikakvog smisla i značaja”, naveo je Amfilohije.
Kako se navodi u pismu, Amfilohije očekuje da Marković, ukoliko želi istinsko rešenje problema, zakaže sastanak kojem bi, osim njega, prisustvovali i vladike budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.
Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković uputio je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju poziv na dijalog povodom Zakona o slobodi veroispijovesti, objavljeno je 28. januara na zvaničnom Tviter nalogu vlade. “Vreme je i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji poverenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena”, objavljeno je.
Vlada je navela da je spremna da se još jednom zajednički sagledaju najbolja rešenja za primenu članova 62-64 Zakona i da se svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus, otkloni svaka dilema i sumnja oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namene.