Tramp – bezbednost važnija od Tvitera

0

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak otputovao u odmaralište Mar – a – Largo na Floridi u pratnji brojnih novinara koji su postali deo svakog njegovog putovanja. Po planu, ti novinari su čekali da se Tramp pojavi na popodnevnoj konferenciji, saznali su da je predsednik preko noći prevalio 13,5 hiljada kilometara i obreo se u Avganistanu. On je u četvrtak nenajavljeno upao u vazdušnu bazu Bagram u Avganistanu. To je bila njegova prva poseta ovoj ratom razrušenoj zemlji. Predsednik se dobro zabavljao sa vojnicima, služio im ćuretinu, fotografisao se sa njima. Bila je to dobro isplanirana PR akcija.
Tokom 13 – časovnog leta prema Avganista i boravka u bazi, svi mobilni telefoni i uređaji koji mogu slatisignale su bili zaplenjeni od novinara.
Bela kuća je saopštila da je Avganistan opasno područje i da predsednik lično želi da ohrabri vojnike. Uz predsednika je bila mala grupa odabranih novinara i snimatelja. Njima je rečeno da će Tramp putovati na još nepoznatu lokaciju i da budu pripravni.
Bela kuća je ovu operaciju posete Avganistanu izvela u velikoj tajnosti. Ali, nisu mediji bili glavna prepreka tajnoj operaciji. Prepreka je bio – Tramp. On je „najbrži izveštač“ javnosti o sopstvenim aktivnostima. Njegov Tviter profil iz sekunda u sekund prate sve svetske agencije. On je najcitiraniji „izvor“ informacija na svetu. Put u Avganistan nije zabeležen na Tviteru američkog predsednika – iz bezbednosnih razloga.
Avganistan je zemlja u kojoj još uvek vlada haos zaraćenih talibana i predstavnika vlasti. Tramp je mesecima pokušavao da uspostavi komunikaciju sa predstavnicima taliana i potpiše sporazum koji bi omogućio da američki vojnici posle mnogo godina ratovanja, napuste ovu zemlju. To bi bilo ispunjneje jednog od njegovih važnih predizbornih obećanja.
Nije uspeo. Ali, nije ni odustao. Ova poseta je značila da Tramp i dalje želi sporazum sa talibanima.
Vest o boravku predsednika SAD u Avganistanu objavljena je tek kada je napusti ovu zemlju.
Slična operacija je bila i prošle godine u vreme božićnih praznika, kada je Tramp iznenada obišao vojnike u Iraku. I tada je njegov Tviter nalog bio „mrtav“ nekoliko sati. Među novinarima koji prate Belu kuću i aktivnosti predsednika prepričava se šala – „Kad Trampa nema na Tviteru nekoliko sati – ne spava, putuje u ratnu zonu“.