Bajden : Branićemo Tajvan

Bajden : Branićemo  Tajvan

Sjedinjene Države će stati u odbranu Tajvana i imaju obavezu da brane ostrvo koje Kina smatra za svoju teritoriju, izjavio je predsednik SAD Džo Bajden u četvrtak, što su komentari koji izgledaju kao raskid sa zvaničnom politikom.

“Da, imamo obavezu da to učinimo”, rekao je Bajden gostujući na CNN-u na pitanje da li će Sjedinjene Države stati u odbranu Tajvana, koji se žali na sve veći vojni i politički pritisak Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on već dugo sledi politiku “strateške dvosmislenosti” o tome da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada.

U avgustu je zvaničnik Bajdenove administracije rekao da se politika SAD prema Tajvanu nije promenila nakon što je predsednik ukazao da će Sjedinjene Države braniti ostrvo ako bude napadnuto.

Bajden je rekao da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta“.

“Ono o čemu morate da brinete jeste da li će se oni upustiti u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj bi mogli da naprave ozbiljnu grešku”, rekao je Bajden.

“Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promeniti nijedan naš stav”.

Vojne tenzije između Tajvana i Kine su najgore u poslednjih više od 40 godina, rekao je ovog meseca tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng, dodajući da će Kina biti sposobna da izvede invaziju “punih razmera” do 2025. godine.