Bajden pojačava uticaj u regionu

Bajden pojačava uticaj u regionu

Kada bismo imali regionalno, slobodno tržište na Zapadnom Balkanu od ukupno dva miliona ljudi – bilo bi to veoma privlačno tržište za američke kompanije i ohrabrujem američke investitore da ulažu u ovaj region“, kazao je danas Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt Departmenta za zapadni Balkan. On je elektronskim putem odgovarao na pitanja članova potkomiteta za evropska, energetska, sajber pitanja i zaštite životne sredine, a pri Odboru za spoljne poslove. Na pitanje da li SAD podržavaju inicijativu Otvorenog Balkana, Eskobar je posredno potvrdno odgovorio.

Eskobar je dodao da je ova inicijativa u skladu sa Berlinskim procesom o zajedničkom regionalnom tržištu, te da zbog toga SAD smatraju da su dve inicijative „komplementarne“.Smatra da svaka inicijativa koja približava zemlje jedne drugima, zapravo stvara i poverenje među ljudima. Zbog toga SAD žele da ohrabre američke investicije u ovom regionu.

Kosovska strana se oštro protivi priključivanju inicijativi Otvoreni Balkan, a jedan od argumenata za Prištinu, pored oštrih kritika da se radi o „srpskoj hegemoniji“ i „četvrtoj Jugoslaviji“ je i to da je, kako tvrde, Otvoreni Balkan paralelna inicijativa u odnosu na Berlinski proces, čega je Kosovo deo.

Bajdenova administracija udvostručila je rešenost Sjedinjenih Država da rade sa saveznicima i partnerima kako bi pomogla Zapadnom Balkanu da napreduje na evropskom putu”, istakao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u obraćanju.

Sarađujemo sa našim partnerima u Uniji na osnaživanju poruke da je pristupanje realna mogućnost u realnim okvirima i ključnom podsticaju političkoj volji apsiranata da sprovedu teške reforme i ojačaju otpor štetnom ruskom i kineskom uticaju, kao i aktivnostima na pragu Evrope”, rekao je Eskobar koji se osvrnuo na pristupni proces Evropskoj uniji Severne Makedonije i Albanije.

Rekao je da bi najsnažnija poruka koju bi EU mogla da pošalje – utvrđivanje datuma početka pristupnih pregovora sa dver zemlje do kraja godine.