Veseljiju produžen pritvor

0

Bivšem pripadniku OVK, Kadriju Veseljiju, produžena je mera pritvora za još dva dodatna meseca. Rizici od bekstva, opstrukcije napretka krivičnog postupka i ponavljanja krivičnih dela protiv onih koji se suprotstavljaju OVK i dalje postoje. Veseljijev uticaj nad svojim podređenim „aktivniji je nego ikad“, smatra sudija za prethodni postupak Nikolas Giju, koji potpisuje odluku o produžetku pritvora, javlja Kossev.

Veseljijeva odbrana, ukoliko želi, sada ima rok da preda novi zahtev za puštanje iz pritvora ne kasnije od 12. avgusta.

Što se tiče tužilaštva, ukoliko Veseljijeva odbrana uloži zahtev, tužilaštvo ima rok do 16. avgusta da da svoj komentar, a potom i Veseljijeva odbrana, ne kasnije od 26. avgusta.

Sudija je u odluci konstatovao prethodne zahteve odbrane o razlozima za ukidanje pritvora kao i mišljenje specijalnog tužilaštva da Veseljijev pritvor „ostaje neophodan“ jer „nije bilo relevantnih promena okolnosti u odnosu na utvrđene razloge za određivanje mere pritvora“.

Sudija je u ovoj odluci izlistao detaljne rizike zbog čega je pritvor produžen – rizik od bekstva, rizik od opstrukcije napretka krivičnog postupka, rizik od ponavljanja krivičnih dela protiv onih koji se suprotstavljaju OVK.

Konstatuje da rizici i dalje postoje, te čak i da su se uvećali u odnosu na odluku o određivanju prve mere pritvora.

Sudija smatra da je Veseljijev uticaj nad svojim podređenim i potencijalnu mrežu „aktivniji nego ikad“.