Baša: Nema izbora u Albaniji

0

Lider opozicione Demokratske partije u Albaniji Ljuljzim Baša u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da nema izlaska iz krize bez kažnjavanja ljudi koji su državu zarobili kriminalom i korupcijom.

Baša je ocenio da je opozicija postala „fasada“ Parlamenta koji je produkt „kriminalnog diktata“ i dodao da je bojkot izbora bio neminovnost. „Naša odluka, bez sumnje i bez presedana, ispala je da je prava zato što je sada ceo svet video da albanski parlament i albanska vlada nisu proizvod glasa naroda, već su proizvod spajanja vlade i partije na vlasti sa organizovanim kriminalom“, istakao je Baša.

On smatra i da poziv na dijalog koji je uputio premijer Edi Rama nije bio iskren. „Poziv na dijalog reda radi, a još gore zbog propagande, nisu pozivi već pokušaji da se narodu baci prašina u oči. U aktuelnoj krizi u Albaniji jasno je da je Rama glavni krivac koji je zarad vlasti, zarad stolice, uspostavio pakt sa kriminalom – što je dokazano i u istražnim dosijeima“, kaže Baša i naglašava da su ove istrage pojasnile da su u Albaniji izbori ukradeni na celoj teritoriji, bilo gde.

„Kriminalne mreže su sarađivale sa Socijalističkom partijom kako bi pokrali izbore. Drugo, izbori su ukradeni koristeći se svim mogućim metodama, kupovinom glasova, krađom identiteta, sprečavanjem birača opozicije da glasaju, zastrašivanjem, pritiskom nad javnom administracijom, upotrebom državne policije“, istakao je Baša.

On je dodao i to da se radi o ljudima koji u svojim rukama drže sve što Albanija ima, „vlast, bogatstva, pravosuđe, budžet, institucije, medije i žele da preko jednog izbornog procesa uzmu i lokalnu vlast“. „Dilema je jasna, rešenje je ili ćemo da prihvatimo njihovu Albaniju, ili ćemo da uradimo sve za Albaniju i sve Albance. Ovo drugo može da se postigne samo principima i vrednostima demokratije i pravedne države Zapada“, zaključio je Baša.

danas.rs