U Beogradu 100 litara kiše po kvadrtnom metru

0

Nevreme je stvorilo najveće probleme u beogradskim naseljima Borča, Kotež, Krnjača i Ovča. Vatrogasne i spasilačke ekipe su naterenu i u danas je glavni posao ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata. Poplavljeno je 20 vrtića, a 6 hiljada domaćinstava je bilo bez struje.
Auto-put je na sat vremena bio blokiran zbog ogromne količine vode, gradske ulice u pojedinim trenucima izgledale su kao reke.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u prestonici su intervenisali 37 puta. Iz poplavljenih objekata spaseno je 12 osoba.

U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je sedam osoba. Tamo je palo najviše kiše po kvadratnom metru – čak 100 litara.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je leva strana Dunava kritična i da su službe celu noć bile na terenu i da svi daju svoj maksimum.

Ekipe na terenu prave kanale kojima će se evakuisati voda, a preduzeće “Beogradski vodovod i kanalizacija” imalo 275 intervencija na ternu. Četiri trafo-stanice na Novom Beogradu ne rade, a noćas nije radilo devet.

U opštini Knić padao je grad veličine teniske loptice. Uništeni su voćnjaci, ratarske i povrtarske kulture u selima Leskovac Balosava, Vrbeta i Pajsijević u ovoj opštini .Prema saopštenju Opšinske uprave Knića, za samo 20 minuta juče je palo 27 litara kiše po kvadratnom metru i usled bujičnih potoka ponovo su oštećeni atarski putevi.

Sa teritorije te opštine dejstvovalo je devet protivgradnih stanica sa kojih je ispaljeno 29 raketa. U sadejstvu sa protivgradnim stanicama okolnih opština sprečene su štete većih razmera.

Pojedine stanice ostale su bez protivgradnih raketa, pa se traži način da se sa Hidrometeorološkim zavodom što hitnije obezbede nove količine raketa.

U opštini Knić je od 3. juna na snazi vanredna situacija zbog bujičnih poplava koje su nanele štete u 33 od ukupno 36 sela ove opštine.