Beograd – prodate nekretnine za milijardu evra

0

Tržište nepokretnosti u prvoj polovini godine beleži promet od milijardu i 800 miliona evra, od čega se gotovo milijardu evra obrne u Beogradu. Nove vlasnike ima 47.000 nekretnina. Iako je obim prodaje manji, količina novca potrošenog za nekretnine veća je za 200 miliona evra. Razlog je veća cena novogradnje, javlja RTS.
Najskuplji kvadrati prodati su na lokaciji Beograda na vodi gde je nekoliko stanova prodato po ceni većoj od 7.000 evra po kvadratu. Reč je o luksuznim stanovima koji će imati pristup sadržajima hotela u istoj zgradi. Na toj lokaciji stanovi se prodaju i po 2.200 evra po kvadratu. U Beogradu je u prvoj polovini ove godine prodato 8.800 stanova. Prosečna cena novogradnje je 1.700 evra, a starih stanova 1.300 evra po kvadratu.
Novogradnju karakteriše veće povećanje prosečnih cena. To znači da u starogradnju i porast cena za stanove bio od šest do osam odsto, zavisi da li se radi o Beogradi ili Srbiji, a u novogradnji je porast na teritoriji Srbije za Beograd 13 odsto.
U Beogradu je dosta stranih investitora, ali i kupaca iz inostranstva.
U nekim beogradskim opštinama prodati su stanovi i po 600 evra po kvadratu, a bilo je i prodaje novogradnje za nešto više od 700 evra. S druge strane, najatraktivniji stambeni blokovi u centru na Novom Beogradu podižu cene i na više od 3.000 evra po kvadratu.
S takvim cenovnikom – izgradnja stanova postala je jedan od unosnijih poslova.
Najviše je onih koji stanove kupuju za keš. Prosečna cena stanova koji su kupljeni na kredit je 1.300 evra po kvadratu.