SAD – crna lista za kineske kompanije

SAD – crna lista za kineske kompanije

Sjedinjene Američke Države onemogućile su da 28 vladinih i trgovinskih kineskih organizacija uvoze proizvode iz SAD.

Na crnu listu je stavljeno 20 kineskih bezbednosnih službi i osam kompanija među kojima su i firma za proizvodnju opreme za video-nadzor “Hikvižn”, kao i lideri u tehnologiji prepoznavanja lica “SensTajm” i “Megvil”, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.Te organizacije se optužuju da su uključene u kampanju represije kineskih vlasti, što se pre svega odnosi na muslimansku manjinu Ujgura, navodi se saopštenju.

“Američka vlada i ministarstvo trgovine ne mogu i neće tolerisati brutalno gušenje (sloboda) etničkih manjina u Kini”, saopštio je američki ministar trgovine Vilbur Ros. Na osnovu nove odluke kineskim firmama zabranjeno je da kupuju komponente i od SAD bez odobrenja administracije.

Na isti način je Vašington pokušao da ograniči uticaj “Huaveja” zbog, kako se navodi, razloga nacionalne bezbednosti. Američki zvaničnici ističu da ovaj postupak nije povezan sa nastavkom trgovinskih pregovora sa Kinom, ali ukazuje da predsednik SAD Donald Tramp zauzima oštar stav u vreme kada dve najveće svetske ekonomije pokušavaju da okončaju trgovinski spor.