Bivši komandant „Vagnera“ se vraća u Rusiju?

Bivši komandant „Vagnera“ se vraća u Rusiju?

Bivši komandant ruske plaćeničke grupe „Vagner“, koji je tražio azil u Norveškoj nakon što je u januaru prešao rusko-norvešku granicu, izjavio je u sredu da želi da se vrati u Rusiju iako veruje da bi to moglo da predstavlja opasnost po njegov život, javlja Džerusalem post“.


Andrej Medvedev (26), koji je ranije govorio o borbama u Ukrajini, u jednom od nekoliko video snimaka postavljenih na Jutjubu, izjavio je da je sam odlučio da se vrati u domovinu.


Medvedev je rekao da se oseća kao “neki dečak u igri odraslih” u kojoj više ne želi da učestvuje.


„Nedavno sam odlučio da sam spreman da se vratim u Rusku Federaciju. Kontaktirao sam rusku ambasadu u Oslu za pomoć da mi olakš povratak“, rekao je Medvedev.


Pobegao je iz Rusije preko njene arktičke granice sa Norveškom u januaru penjajući se preko ograde od bodljikave žice, izbegao pogranične patrolne pse dok su ruski graničari pucali dok je trčao kroz šumu i preko zaleđene reke.


Njegova priča dospela je na naslovne strane širom sveta kao redak primer nekoga ko je prebegao u zapadnu zemlju i tvrdio da se borio za grupu Vagnerovih plaćenika u Ukrajini.


Medvedev je tada rekao da traži azil u Norveškoj jer se plašio za svoj život nakon što je bio svedok ubistava i zlostavljanja ruskih zatvorenika koje je regrutovala plaćenička grupa da se bore u Ukrajini.


U video snimku objavljenom u sredu, on kaže da će “sutra” predati dokumente za koje veruje da će pomoći da se olakša njegov povratak.


„Nadao sam se da ću ovde naći mir i spokoj, da ću iza sebe ostaviti svu politiku, rat, vojsku, ali nekako nisam mogao da se snađem. Videćemo šta će biti u Rusiji. Ako me ubiju, dobro. Ako ne, hvala vam puno“, rekao je Medvedev na ruskom.


Medvedev je u aprilu osuđen za učešće u tuči u baru u Oslu i nošenje vazdušnog pištolja. On je tada za Rojters rekao da planira budućnost, da uči norveški i da se nada da će dobiti azil.