Vizner – Ideja o podeli nije realna

0

Ideja o korekciji granice između Kosova i Srbije nije realna, rekao je bivši američki diplomata Frenk Vizner za „Glas Amerike“.

On je naglasio da na Kosovu i Srbiji nema dovoljno javne i političke podrške za rešenje za korekciju granice.

Potreban je novi pristup, tako da je sada logičnije da se umesto pregovora o političkom statusu na visokom nivou strane fokusiraju na temeljna pitanja napretka i ekonomskog razvoja, izjavio je Vizner.

Mislim da je došlo vreme za novi pristup I način rešavanja problema u ovom regionu. Iako će biti pregovora, oni neće pružiti lak i neposredan odgovor, tako da obaveze uglavnom padaju na Evropsku uniju da investira u region i integriše ga u Evropu. Izgradnja institucija na Zapadnom Balkanu je veoma važna. Ali, umesto da pokušavamo da postignemo neposredne političke ciljeve, mislimo da će se naglasak pomeriti na ekonomsku dimenziju.

Govoreći o taksama koje je Priština uvela z arobu iz Srbije Vizner je rekao da se slaže sa svima koji misle da je uvođenje taksi bilo nerazumno i da ih treba ukloniti.

To je bio politički gest protiv Srbije. To se neće promeniti. Postoje mnoge političke prednosti koje obe strane mogu ostvariti. Iz tog razloga, sada je logičnije da se, umesto pregovora o političkom statusu na visokom nivou, stranke fokusiraju na temeljna pitanja napretka i ekonomskog razvoja, ocenio je Vizner.