Blokada RTS-a

0

Aktivisti opozicionih političkih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju (SzS), počeli su blokadu ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije.
Kako javlja izveštač RSE blokirana su sva tri ulaza u RTS, a lideri SzS pojavili su se sa transparentom na kome piše: EU biraj – Vučić ili demokratija.
Predstavnici SzS traže da RTS “preuzme svoju ulogu i obavešta javnost o svemu što je bitno”.
Predsedavajući SzS, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, rekao je da nemaju nameru da ulaze u RTS niti traže da im se danas omogući gostovanje, kao i da ne traže kadrovske promene u Javnom servisu.
Takođe je rečeno da blokada podrazumeva da niko ne može da uđe u zgradu Javnog servisa, ali da oni koji žele da izađu neće biti sprečavani u tome.
Jeremić je dan ranije najavio da će blokada trajati osam sati, odnosno do 20 časova.
On je na konferenciji za novinare rekao da će “članovi organizacija koje čine SzS, aktivisti i građani“ blokirati ulaze u RTS zbog toga što RTS, kako je rekao “osam godina blokira istinu”.
Jeremić je istakao i da je to “blokada upozorenja” kako bi RTS-u poručili da “profesionalno treba da radi svoj posao”.
Jeremić je rekao da se na RTS-u, na primer, ne mogu videti intervjui sa uzbunjivačem iz fabrike oružja “Krušik” Aleksandrom Obradovićem, kao ni sa Marijom Lukić koja je zbog seksualnog uznemiravanja tužila predsednika opštine Brus, sa novinarom kome je spaljena kuća Milanom Jovanovićem…
Jeremić je rekao da će blokada biti mirna, ali da su “spremni na prisustvo batinaša, građanki koje će Srpska napredna stranka poslati da brani RTS i na “svaki trik i provokaciju koja će biti razmatrana u krugu Aleksandra Vučića, Vladimira Bebe Popovića, Željka Mitrovića i Dragana Vučićevića”.
On je naveo da policija nije dala dozvolu za održavanje skupa, kao i da se u obrazloženju navodi da skup nije uredno prijavljen, odnosno nije prijavljen minimalno pet dana pre održavanja.
Jeremić je zbog toga upitao da li su “spontani protesti” građana protiv opozicije bili prijavljeni.
Rukovodstvo Radio-televizije Srbije saopštilo je da je, kako su naveli, iniciranje ‘talačke krize’ u RTS-u neprihvatljivo i opasno.
“Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona”, saopštio je RTS.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime