Obaveštajci SAD: Rusija velika pretnja!

0

Rusija će i u naredne dve decenije ostati “ometajuća sila”, ali njen globalni uticaj može se smanjiti usled brojnih političkih, ekonomskih i društvenih promena, navodi se u izveštaju američke obavještajne službe.

Izveštaj Nacionalnog obaveštajnog saveta koji se izrađuje svake četiri godine, pruža široki pregled globalnih trendova i potencijalnih scenarija koji utiču na američku bezbednost u narednih 20 godina.

U narednim godinama i decenijama svet će se suočiti sa intenzivnijim globalnim izazovima, od bolesti do klimatskih promena, remećenja zbog novih tehnologija i finansijskih kriza”, navodi se u izveštaju pod nazivom “Globalni trendovi: više osporavani svet.

Navodi se kako je Rusija “u porastu” i “revizionistička” sila uz Kinu, spremna na preoblikovanje međunarodnog poretka u kojem dominiraju zapadne institucije i norme, kako bi odgovarao tradicionalnim vrednostima Moskve, neuplitanjem u njene unutrašnje stvari.

Ruske prednosti, uključujući vojsku, oružje za masovno uništenje, energiju i mineralne resurse, ekspanzivnu geografiju, demografiju i spremnost za upotrebu sile u inostranstvu, omogućiće joj da i dalje igra ulogu posrednika u snazi u post-sovjetskom prostoru, a ponekad i dalje.”

U izveštaju se navodi da će Rusija i dalje koristiti informativni rat za pojačavanje podela na Zapadu, sa ciljem da “stvori cinizam među stranom publikom, umanji poverenje u institucije, promoviše teorije zavere i unosi rasprave u društvima”.