Bokser iz Crne Gore švercovao 20 tona kokaina

Bokser iz Crne Gore švercovao 20 tona kokaina

Državljanin Crne Gore, bivši bokser teške kategorije Goran Gogić (43) uhapšen je u Majamiju i protiv njega je danas podignuta optužnica za šverc više od 20 tona kokaina vrednog više od milijardu dolara, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.
Gogić je uhapšen u nedelju uveče kada je pokušao da se ukrca na međunarodni let sa Međunarodnog aerodroma u Majamiju za Cirih.
On je, kako je saopštilo američko ministarstvo, danas optužen za šverc više od 20 tona kokaina, vrednog više od milijardu dolara, koji je oduzet prilikom jedne od najvećih zaplena u Americi.
Kako se navodi u optužnici i sudskim dokumentima, Gogić je u periodu od maja 2018. do jula 2019. godine sa drugima bio u zaveri da distribuira ogromne količine kokaina preko komercijalnih teretnih brodova.
Gogić je, navodi se, koordinisao sa izvorima kokaina u Kolumbiji, članovima posade koji su prevozili tone kokaina na komercijalnim teretnim brodovima na otvorenom moru i mrežom lučkih radnika koji su prevozili i iskrcavali kokain u Evropi preko SAD.
Kada bi kokain bio na brodu, članovi posade bi ga sakrili u posebne transportne kontejnere za koje su imali duple krivotvorene pečate.
Američki vlasti zaplenile su tri od ovih pošiljki – 27. februara 2019. oko 1.437 kilograma kokaina sakrivenog na brodu „MSC Karlota” u luci Njujork i Nju Džersi, 18. marta 2019. oko 537 kilograma kokaina sakrivenog na brodu „MSC Dezire” u luci Filadelfija i 19. juna 2019. približno 17.956 kilograma kokaina sakrivenog na brodu „MSC Gajan” u luci Filadelfija.
Zaplena kokaina, vrednog preko milijardu dolara, bila je jedna od najvećih zaplena kokaina u istoriji SAD, podseća Rojters.
Ako bude proglašen krivim, Gogiću preti minimalna kazna od 10 godina do doživotnog zatvora.
Advokat Lorens Hašiš, branilac Gogića, rekao je da su njegovog klijenta „ove optužbe iznenadile”.„On tvrdi da je nevin i da je došao u SAD na boksersku konvenciju u Portoriku”, rekao je Hašiš.
U saopštenju, američki tužilac Breon Pis u Bruklinu nazvao je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice „velikom pobedom za sprovođenje zakona“.
Najmanje osam članova posade broda “Gaian” izjasnilo se krivim za optužbe za zaveru zbog svojih uloga.
Gogić je bio bokser od 2001. do 2012. godine, pobedio je u 21 meču i izgubio četiri uz dva remija, navodi Rojters.