Britanija ograničila kupovinu u marketima

0

Kako bi sprečili paničnu kupovinu i pravljenje nepotrebnih zaliha zbog straha od koronavirusa, supermarketi u Velikoj Britaniji ograničili su kupovinu određene robe.

U mnogim prodavnicima na Ostrvu ispražnjeni su rafovi, pa je ograničena je prodaja sredstava za dezinfekciju ruku, antibakterijskih maramica i testenine, piše Biznis insajder i dodaje da je limit određen za kupovinu ključnih namirnica i sredstava.

Prošlonedeljno istraživanje tržišta pokazalo je da svaki 10 stnovnik Velike Britanije pravi zalihe hrane i drugih potrepština, iako je britanski glavni naučni savetnik Patrik Valans rekao da nema razloga za skladištenjem dobara tokom krize.

Supermarketi Asda, Vejtrouz i Tesko, kao i apoteke Buts postavili su ograničenja na kupovinu sredstava za dezinfekciju ruku, pri čemu ih je većina ograničila na dva po osobi bilo prilikom kupovine u prodavnici, bilo prilikom kupovine na internetu.

Najveći lanac supermarketa tesko odganičio je i kupovinu na maksimum pet komada pojedinih namirnica i rasprodao je sušenu pastu putem interneta.

Onlajn prodavnica Okado ograničila je kupovinu na dva paketa toalet papira po osobi.

Portparol britanske vlade rekao je BBC-u da je u kontaktu sa supermarketima kako bi razmatrali njihov odgovor na korona virus.

Do sada su u Velikoj Britaniji od korona virusa preminule četiri osobe, a obolelo je 319.