Izbori u Albaniji u atmosferi napetosti

0

Nešto više od 3,6 miliona građana Albanije sa pravom glasa danas bira poslanike koji će u naredne četiri godine odlučivati albanskom parlamentu. Na izborima učestvuje 13 partija i koalicija, kao i nezavisni kandidati za za 140 mesta u albanskom parlamentu. Među kandidatima 40 odsto je žena.


Izborna komisija je saopštila da je do 11:00 sati 15,72% birača glasalo na 268 biračkih mjesta od ukupno 5199 biračkih mjesta.


Najv
iše je glasalo u regiji Tirana, 17,28% građana, dok je najmanji zabilježen u regiji Đirokastra, gde je glasalo 11,04%.

Premijer Albanije, Edi Rama, rekao je danas nakon glasanja da na današnji dan ne treba gajiti negativne osećaje prema bilo kome.


Rama je izjavio da je demokracija sport u kojem se svi moraju spustiti na teren i pucati glasom.


I premijer Kosova Aljbin Kurti glasao je jutros za parlamentarne izbore u Albaniji.


Kurti je glasao u Tirani.


Pozivam sve građane da danas poštuju domovinu glasanjem i donošenjem najboljeg izbora prema načelima i vrednostima “, rekao je kosovski premijer.


Glavni kandidati za osvajanje najviše mesta u parlamentu su Socijalistička partija dosadašnjeg premijera Edija Rame, zatim Demokratska partija Ljuljzima Baše i Pokret socijalista za integracije predsednika Iljira Mete.


Predizbornu kampanju obeležila je serija skandala i obračuna vatrenim oružjem, kao i zaplene više automobila punih novcem za potkupljivanje birača.


Socijalisti Edija Rame imaju malu prednost pred opozicionim demokratama. Samoopredeljenje Aljbina Kurtija po prvi put uvestvuje na izborima sa tri kandidata.

Novine na ovim izborima su kamere na svim biračkim mestima i elektronska evidencija glasača u jednoj izbornoj jedinici u Tirani.

U Vljori je došlo do sukoba poverenika na biračkom mestu i glasanje je prekinuto. Sličan sukob je izbio i u Valjoni. Poverenici su se zaključali unutra i blokirali glasanje.


Predsedavajući Demokratske stranke Albanije L
juljzim Baša je posle glasanja rekao da treba u što većem broju građani da izađu na birališta jer je ovo, kako je rekao, istorisjki dan za Albaniju.