Britanija šalje rakete Kijevu

Britanija šalje rakete Kijevu

Britanija će isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara. Ova akcija je koordinirana sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na rusku invaziju.

Ministar odbrane Ben valas rekao je, objašnjavajući donaciju u sistemima za višestruko lansiranje M270, da će se britanska pomoć Ukrajini promeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.

Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije, koje su snage (ruskog predsednika) Putina neselektivno koristile da sravne gradove, rekao je on.

Američki predsednik Bajden je prošle nedelje obećao da će isporučiti Ukrajini raketne sisteme visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je dobio obećanje iz Kijeva da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruske teritorije.

Putin je rekao kako isporuke oružja nisu “ništa novo”, ali je upozorio da će biti odgovora ako Sjedinjene Države isporuče municiju većeg dometa za sisteme HIMARS.