Zelenski :” Rusi nadmoćniji“

Zelenski :” Rusi nadmoćniji“

Dok rusko Ministsrstvo odbrane saopštava da je blizu osvajanja Svjatogorska u Donjeckoj oblasti, ukrajnski predsednik Voldimir Zelenski ističe da su Severodonjeck i Lisičansk u Lugansku, “mrtvi gradovi”. Ambadador Rusije napustio sednicu Saveta bezbednosti UN dok je govorio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage oborile ukrajinski avion “mig 29” i uništile 13 bespilotnih letelica ukrajinske vojske sredstvima protivvazdušne odbrane. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da su Severodonjeck i Lisičansk “mrtvi gradovi”.
Kako je dodao, između 10.000 i 15.000 civila se i dalje nalazi u Severodonjecku, koji je nedeljama granatira ruska artiljerija.


Smatra da iako ruskih vojnika ima više, ukrajinske snage imaju šansu da uzvrate u bici za Severodonjeck.


Incident na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dok se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obraćao 15-članom telu i optužio Moskvu da podstiče globalnu krizu sa hranom svojom invazijom na Ukrajinu, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja napustio je sastanak.


Mišel je takođe optužio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, posebno navodeći izveštaje o seksualnom nasilju, opisujući ga kao “taktiku mučenja, terora i represije”, što je Nebenzja kategorički odbacio