Britanija zainteresovana za Morinu

0

Nakon što je makedonski sud odbio da vlastima Srbije izruči kosovskog AlbancaTomora Morinu, mediji u Skoplju tvrde da je i ambasada Velike Britanije zainteresovana za njega.

Bivši pripadnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Tomor Morina, ima i pasoš Velike Britanije, pa je britanska ambasada u Skoplju stupila u kontakta sa lokalnim vlastima, navode makedonski mediji. Ambasada Velike Britanije u Skoplju zainteresovana je za sudbinu Tomora Morine, piša skopska Večer.

Pomažemo jednom britansko-kosovskom muškarcu koji je uhapšen u Severnoj Makedoniji i u kontaktu smo sa lokalnim vlastima”, rekli su u britanskoj ambasadi u Skoplju za TV21.

Kosovski ambasador u Skoplju, Đerđ Dedaj, najavio je pre nekoliko dana da bi izručenje Morine Srbiji “moglo da poremeti odnose između Kosova i Severne Makedonije”.

Krivično veće Osnovnog krivičnog suda u Skoplju presudilo je da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji.

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova uhapšen je u Severnoj Makedoniji, po poternici Srbije.

Morinu srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Prištinski mediji su naveli da je Morina učestvovao u borbama u oblasti Dukađin.