Vučić: Želimo razgovore sa Prištinom“

0

Želimo i tražimo razgovore sa Prištinom na svim nivoima što više i što češće, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da će svim šefovima država i vlada poslati pismo, u kojem će tražiti objašnjenje zašto niko ne reaguje kada Aljbin Kurti pominje ujedinjenje sa Albanijom. Predsednik kaže da je sa Rusima dogovoreno da preuzmu Petrohemiju, te da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o ključnim političkim pitanjima, kao i o gasu. “Srbija traži, zahteva, želi razgovore sa Prištinom na svim novioima – što pre, što više i što češće. Smatramo da je svaki razgovor lekovit, da je važno da razgovaramo o svim temama, naročito o SZO, energetici, ali da razgovaramo i pokušamo da napravimo makar bilo kakvo i minimalno poverenje među nama, da ne bismo dolazili u situaciju u kojoj smo bili pre nešto više od mesec dana”, rekao je Vučić.


Ističe da je to zvaničan zahtev Republike Srbije, koji je preneo specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku. Poručio je da je Beograd uvek spreman za razgovor, te da ne prihvata tezu da je kriv za bilo šta što se odnosi na prekid dijaloga.


Napomenuo je i da će, po povratku iz Sočija, svim šefovima država i vlada uputiti pismo, u kojem će zamoliti za objašnjenje i odgovor na pitanje kako je moguće da Aljbin Kurti “svako malo, ali na vrlo jasan i precizan način” govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem, kako oni kažu, Kosova i Albanije, a da nijedna politička institucija u Evropi na to ne reaguje.


“Sadržaće jedno prosto pitanje. Da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reagujete ako bilo ko odavde govori o nekom ujedinjenju sa drugim? Po kom principu je to Albancima dozvoljeno, a po kom Srbima sve zabranjeno. To ću da pitam i u zvaničnoj formi, da tražim objašnjenje od svih šefova država i vlada”, rekao je Vučić.


Napomenuo je i da Srbija takvu politiku neće voditi, jer se zalaže za poštovanje međunarodno priznatih granica.