Brnabić: Neće biti novih mera

Brnabić: Neće biti novih mera

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da restriktivne protivepidemijske mere nisu uvedene zato što bi njima bio trenutno smanjen procenat zaražavanja korona virusom, koji bi se ponovo povećao posle popuštanja tih mera, i da će umesto toga biti pojačana kampanja za vakcinaciju.

Ona je za Radio televiziju Srbije ocenila da će pandemija prestati ili kad bude postignut kolektivni imunitet kada se svi zaraze, ili kada se svi vakcinišu.

“Sa ovim brojevima (zaraženih) zahvaljujući vakcinaciji nemamo najtežu epidemiološku situaciju u bolnicama. Zahvaljujući vakcini imamo manji broj hospitalizovanih”, kazala je Brnabić.

Brnabić je rekla da će na svim televizijama biti emitovani spotovi o vakcinaciji i pokazivani “dobri primeri”, medju kojima je pomenula učenike “jednog odeljenja u beogradskoj gimnaziji koji su se dogovorili i svi zajedno se vakcinisali”.

Brnabić je dodala i da neće biti uvedena obavezna vakcinacija protiv korona virusa za zdravstvene radnike, i da ostaje apel da se vakcinišu.

Prema njenim rečima, za zdravstvene radnike su u ovom trenutku obavezne samo tri vakcine, za koje takodje ne postoji 100-odstotni odziv, medju kojima je i vakcina protiv gripa, kojom je “vakcinisano deset odsto zdravstvenih radnika”.

Brnabić je rekla i da se “nije odustalo od kovid propusnica”, ali da bi njihovo uvodjenje nametnulo drugu temu, “da li se poštuju ili ne poštuju” mere, kao i da bi mnoge mlade motivisali da ih lažiraju, i to bi “postalo kul”.

“U ovom trenutku ko hoće može, kao Exit, da kaže ja hoću da budem odgovoran, može da se udje samo sa potvrdom o vakcinaciji ili PCR testom. Vi to možete da uradite, to je država dala kao mogućnost”, kazala je Brnabić.