Tramp: Kina želi pregovore o trgovini

0

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je Kina preko noći kontaktirala američke trgovinske službenike i izrazila želju da se vrati z apreovarački sto, prenosi Rojters.Trump je pozdravio kineskog predsjednika Ksi Đinpinga kao velikog vođu i rekao da pozdravlja njegovu želju za sporazumom i smirivanjem situacije.
I potpredsednik kineske Vlade i glavni pregovarač sa Vašingtonom Liu He je izjavio da je Peking spreman za rešavanje trgovinskog spora sa SAD-om kroz “mirne” pregovore i odlučno se protivi eskalaciji konflikta.

Liu je u obraćanju na tehnološkoj konferenciji u kineskom gradu Čongćing rekao da niko nema koristi od trgovinskog rata.
“Spremni smo da rešimo ovo pitanje kroz konsultacije i saradnju na miran način i odlučno se protivimo eskalaciji trgovinskog rata”, rekao je Liu.
Predsednik SAD-a objavio je pre tri dana dodatne carine na kinesku robu vrednu oko 550 milijardi dolara, nekoliko sati nakon što je Kina uvela svoje uzvratne carine na američku robu u vrednosti od 75 milijardi dolara.