Čarls uz krunu nasleđuje i bogatstvo

Čarls uz krunu nasleđuje i bogatstvo

Posle smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls postaće kralj, ali će naslediti i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasleđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasledstvo što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.
Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da obelodane privatne finansije, zna se da je Elizabeta 2021. otkrila da njeno lično bogatstvo iznosi 370 miliona funti.
Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, su državna svojina. Međutim, zamak Balmoral, letovalište kraljevske porodice i rezidencija Sandringem, gde kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine proslave, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasleđuje Čarls.
Kraljica je posedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrednosti od oko 100 miliona funti. Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog naslednika.
Princ Filip, pokojni suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posedovao je kolekciju slika od oko 3.000 dela, od kojih je većina bila zaveštana prijateljima i porodici.
Stručnjaci navode da je Elizabeta verovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći deo bogatstva koji pripada Čarlsu, čija imovina se procenjuje na 87 miliona funti.