Šta je Makron hteo da kaže

0

„Evropska unija je na ivici ponora, a NATO je klinički mrtav“. Ova izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona šokirala je Evropu pre svega zbog toga što ju je izrekao neko ko je važio kao glavna nada za evropski projekat. Makron je upozorio da evropske zemlje više ne mogu da oslanjaju na SAD, odnosno na garanciju američke zaštite svojih saveznika. Amerika sa Trampom više ne deli viziju i ideju o evropskom projektu, smatra Makron. To se neće promeniti ni kada Tramp ode sa vlasti. “Ako se ne probudimo, postoji velika opasnost da ćemo nakon nekoliko godina nestati geopolitički, što znači da više nećemo upravljati našom sudbinom. Duboko sam uvjeren u to”, zaključio je dramatično. Nije ovo prvi put da Makron oglašava na uzbunu i poziva Evropsku uniju da se “probudi” i krene u strateške reforme, pre nego što bude kasno. Makronova vizija moderne Evrope nije zaživela prvenstveno zbog toga što je izostala podrška nemačke, bez koje se ništa u EU ne može promeniti.
I Angela Merkel smatra da se svetski poredak raspao „ u milion sitnih komadića“, kako je rekla je početkom ove godine. Tramp je razlog njenog pesimizma, njegov odnos prema NATO saveznicima koji, kako on smatra,“ne plaćaju dovoljno američku zaštitu“.
Osim toga, Tramp ima izrazito neprijateljski stav prema EU u pogledu trgovine. Evropljani treba da uzmu sudbinu u svoje ruke, rekla je nemačka kancelarka.
Dvoje najmoćnijih ljudi u Evropi imaju tačnu dijagnozu krize i uzroka, ali nemaju potez kojim bi zaustavili propadanje projekta ujedinjene Evrope. Trampova podrška Bregzitu se smatra „glogovim kocem“ u srcu Evrope.
Makron nije rekao ništa novo. Svi znaju da je EU u krizi, da SAD uvek gleda samo svoje interese. Da je Vaington više puta bio direktni ili indirektni uzročnik evropskih nevolja… da je doprineo talasu izbeglica sa Bliskog istoka u Evropu…Makron, ocenjuju analitičari, ovom izjavom stavlja sebe na lidersku poziciju Evrope. Merkelova odlazi, u Nemačkoj nij eprofilisan lider, pa Makron ima pravo da pokuša. On je blokirao pristup Severne makedonije i Albanije i „pokazao zube“. Poručio je : Francuska je važna. To mu donosi popularnost među biračima.
Nije slučajno Makronova izjava stigla u vreme obeležavanja pada berlinskog zida. Pad berlinskog zida je ključni događaj koji odslikava besmisao vojnog američkog prisustva u Evropi. Ratovi na Balkanu su samo kompromitovali evropsku politiku. Američki kauboji su vodili glavnu reč i – napravili haos, uz pomoć balkanskih violentnih vođa. EU je bila nemoćna. Balkanski ratovi devedesetih su vratili SAD i NATO u Evropu.
Makronova izjava je, pre svega, u funkciji lične promocije. Od nje Evropa neće imati koristi. On je sipao benzin na vatru evroskepticizma. On je prepoznao krizu, ali nema moći da je reši, pa je odlučio da je iskoristi da poboljša sopstvenu poziciju.
Zanimljivo je da njegova dijagnoza da je Tramp uzrok evropske krize, ne smeta ni njemu ni američkom predsedniku da se veoma dobro razumeju i sarađuju.