Četiri godine od atentata na Olivera

0

U Kosovskoj Mitrovici su juče održana dva pomena povodom atentata na Olivera Ivanovića. Nalogodavci i izvršilac/oci nisu još uvek suočeni sa pravdom.

U Beogradu u jednoj šetnji od Andrićevog venca, sveće se pale u crkvi Sv. Marka – porodica, prijatelji, građani i opozicioni aktivisti i političari, a u drugoj državni vrh sa Ivanovićevom nevenčanom suprugom Milenom Popović i najmlađim sinom.

Početak jednog od događaja megafonom je ometao Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa Kosova, uzvikujući sve vreme „Demokrate, zašto je ubijen Đinđić“.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je novinarima da postoji čovek koji je organizovao hajku na Ivanovića, kao i snimanje spota i emitovanje na televiziji Pink, i istovremeno „zaštitio i obogatio ljude za koje je Ivanović više puta spominjao da mu ugrožavaju život“.

Ivanovićev bratanac, advokat Aleksandar Ivanović ocenio je da postoji opstrukcija u istrazi ubistva. U Beogradu se ne vodi istraga, ali se drže konferencije za novinare i unosi se konfuzija.

U stvaranju konfuzije, misli Ivanovićeva porodica, učestvuje i predsednik države izjavama da je Oliver ubijen oružjem kalibra 5,56 milimetara.

Uprkos činjenici da je moj otac, Oliverov rođeni brat bio u bolnici gde je obavljena obdukcija i bio jedan od prvih ljudi sa kojim su lekari obavili razgovor i jedan od prvih koji je dobio informaciju da je korišćen devet milimetara kalibar“, rekao je Aleksandar Ivanović novinarima koji su pratili.

Pometnju, dodaje on, stvaraju i izjave o tome da su u danima pre ubistva kamere sa aerodroma u Tirani snimile „bezbednosno interesantne osobe“.

Čak i da se u Tirani pojavio neko ko na grudima nosi natpis ‘ja sam pošao da ubijem nekoga’ to ne znači ništa dok ga ne dovedete u vezu sa događajem u Mitrovici i to je ključno pitanje“, kaže Ivanović.

Odnosno, ključni bi mogli biti snimci sa kamera u Severnoj Mitrovici, sa ulica kojima se Oliver kretao, kao i oni koji su planirali ubistvo. Tih snimaka, kaže Ivanović, nema. A otkrivanja počinilaca nema jer to ne odgovara ni Beogradu ni Prištini, utisak je pojedinih opozicionih političara, koji su posle podnevne šetnje za Olivera zapalili sveće u Crkvi svetog Marka.