CIA gradi baze na granici sa Rusijom

CIA gradi baze na granici sa Rusijom

U proteklih osam godina u Ukrajini je, uz granicu sa Rusijom, izgrađena mreža tajnih vojnih baza sredstvima Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA), preneo je “Njujork tajms”.
Ove baze uključuju i vojni bunker Oružanih snaga Ukrajine, izgrađen u potpunosti sredstvima CIA, koji služi kao tajni kontrolni centar za ukrajinsku vojsku.
Novinari ovog lista izveštavaju da CIA daje Ukrajini obaveštajne podatke za izvođenje ciljanih raketnih udara, a takođe prati kretanje ruske vojske na liniji kontakta.
Takođe, prema pisanju lista, CIA je pomogla Kijevu da obuči novu generaciju ukrajinskih špijuna koji su delovali u Rusiji i širom Evrope.
Krajem prošle godine šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk rekao je da Kijev namerava da pojača obaveštajne operacije i izvrši udare duboko na ruske teritorije 2024. godine.
Ranije, 19. decembra, FSB Ruske Federacije je saopštio da agencija aktivno identifikuje ukrajinske diverzante i agente u Rusiji. Direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov istakao je visoku aktivnost agenata i diverzanata u vezi sa neuspesima Oružanih snaga Ukrajine na frontu. Pre toga, 11. decembra, FSB je takođe izvestio da je tokom tekuće godine na Krimu privedeno 18 agenata i saučesnika ukrajinskih specijalnih službi koji su bili umešani u sabotaže na železnici i gasovodima .
„Vašington post” je krajem oktobra pisao da ukrajinski agenti, zajedno sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom, vode rat u senci protiv Rusije. Sagovornici lista su rekli da je CIA od 2015. godine potrošila desetine miliona dolara na obuku ukrajinskih špijuna i diverzanata. SAD su Ukrajini takođe obezbedile najnoviju opremu za nadzor.