Soroš kupuje radijske mreže

Soroš kupuje radijske mreže

Milijarder Džordž Soroš, kako se najavljuje, uskoro mogao da preuzme veliki udeo u drugoj najvećoj radijskoj firmi u SAD-u. Tako bi pod svoju kontrolu stavio više od 220 stanica širom Amerike i dobio kontrolu nad medijskim sadržajima. Meidji tvrde da je ova akcija američkog milijardera usmerena ka tome da spreči ponovni izbor Donalda Trampa za predsednika SAD. S druge strane, Soroša će pokušati da spreči „AllSides Technologies“, firma za tehnološka rešenja koja se nastoji da osigura “održavanje ravnoteže” u medijskom prostoru.

Oni nude rešenje radio stanicama i drugim informativnim stanicama koje imaju problem krize integriteta jer su se pojavile vesti da će “Soroš Fund Management” postati najveći deoničar u „Audacy“, treće najveće radijske kompanije u SAD-u, koja je i vlasnik 235 radio stanica širom 48 medijskih tržišta.

AllSides“ nudi tehnološke alate i usluge za pomoć redakcijama i korisnicima vesti u borbi protiv pristrasnosti, dezinformacija i manipulacije. „AllSides“ je danas najavio novu uslugu, AllSides Balanced News Minute, komponentu koja prati ključne razlike u izveštavanju u nacionalnim naslovima. Nadopuniće postojeće AllSides izvore vesti koji nude gotov, nepristran sadržaj slušaocima i čitataocima digitalnih vesti, a biće dostupan u celoj Americi zanekoliko meseci.

AllSides takođe nudi alate za merenje koji pokazuju prepoznaje li publika političku pristranost u izveštavanju.

– U AllSidesu smo zabrinuti zbog stranačke manipulacije vestima koja će dodatno polarizovati našu naciju i ugroziti verodostojnost celokupne industrije vesti. Ova akvizicija je zabrinjavajuća, s obzirom na vreme i okolnosti – rekao je izvršni direktor AllSidesa Džon Gejbl.

– Za borbu protiv pretnji, AllSides nudi svim radio stanicama i slušaocima više opcija – dodao je Gejbl.

Inače, Audacy je u januaru podneo zahtev za bankrot, a sudskđa dokumenta pokazuju da je Sorošev fond preuzeo oko 415 miliona dolara duga Audacyja, što ga čini najvećim deoničarom emitera.

Poznato je da Soroš troši svoj novac i uticaj kako bi podržao političke stavove koje podržava. Nakon što je njegov fond kupio Vice News 2023. i 18 latinoameričkih radio stanica 2022. godine, kritičari su izrazili zabrinutost oko stranačkog uticaja u vestima. Yahoo, između ostalog, navodi kako je Soroševa misija ima za cilj da spreči ponovni izbor Donalda Trampa za predsednika SAD.