Crna Gora: Sve više demonstranata i policajaca

0

U više gradova širom Crne Gore i sinoć su se okupile pristalice Srpske pravoslavne crkve zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Protestovalo se u Podgorici, Pljevljima, Beranama, Bijelom Polju, Žabljaku, Budvi, i prvi put u Danilovgradu.

Hiljade građana Berana u miru i tišini prošetalo je popodne ulicama u litiji do manastira Đurđevi stupovi, gde vernici već sedam dana dolaze na moleban u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Na putu od trga ispred zgrade Opštine do manastira, policija na svim raskrsnicama i prelazima je zaustavljala saobraćaj i omogućila bezbedan prolaz učesnicima mirnih protesta.

Skupovi su, kako prenose Vijesti, iz dana u dan brojniji, a do sada nije zabeležen ni jedan incident.

Međutim, tokom litije u Bijelom Polju jedan mladić pogođen je metalnim predmetom u glavu.

Iz Uprave policije saopšteno je za Vijesti da je privedeno devet osoba, ali da taj događaj nije imao nikakve veze sa litijom.

Kako navode, “jedan mladić zadobio je lakše povrede u trenutku dok je pokušavao da razdvoji vlasnika lokala i još jednog mladića, ali nije precizirano na koji način je povređen”.

Vijesti navode da su nepregledne kolone vernika i večeras u ucestvovale u litiji od crkve vetih apostola Petra i Pavla, do crkve svetog Nikole u Nikoljcu, u Bijelom Polju.

Obraćajuci se vernicima protojerej stavrofor Darko Pejić ocenio je da vaskrsavaju pravoslavlje i srpstvo.

On je dodao da vernici traže samo ona prava koja uživaju svi ostali u Crnoj Gori, dok vlasti optužuju crkvu da podiže narod.
Više stotina gradana okupilo se i oko danilovgradskog hrama Svete Tekle, a posle molebana, krenula je litijas vise hiljada građana, koji su, predvođeni sveštenstvom, pevali duhovne pesme.

To je prva litija u Danilovgradu koja se organizuje zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Kako objašnjavaju Vijesti, do sada molebani i protesne šetnje organizovani su u Spužu, ali ne i u užem delu grada pod Garčem.

Danilovgradani su raširili transparent na kom piše “Molimo se ostroškome svecu da umudri zabludelu decu!”, a osim crkvenih zastava, vijorio se i krstaš barjak.

Građani su se okupili i u Podgorici gde će, kako je najavljeno, nakon odsluženog molebana u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, zajedno sa sveštenstvom, krenuti u molitvenu šetnju.

Nakon toga litija će se vratiti do sabornog hrama gde će vladika Grigorije održati predavanje.

Litija je održana i u Budvi, nakon molebana koji je služen u crkvi Svete Trojice u Starom gradu.

Litiju predvode sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske, a u prvom redu je gradonačelnik Marko Bato Carević.

Okupljeni uzvikuju “Milo lopove nedamo ti svetinje”.

Na litiji, kako prenosi podgorički portal, učestvuje znatno više ljudi nego pre pet dana, a Budvani ne pamte u protekle dve decenije brojniji skup u gradu.

Litija se uputila ka crkvi Sveta Petka.

I više stotina Žabljacana okupilo se sinoć u tamošnjoj crkvi, a nakon molebana krenuli su u litiju ulicama tog grada.
Po blagoslovu Episkopskog saveta, svake večeri u gradovima Crne Gore služi se moleban a nakon službe se organizuju litije, kojima prisustvuju desetine hiljada građana.