„Čuvari istine“ o ubistvu Olivera Ivanovića

0

Dve godine je kako je ubijen jedan od lidera kosovskih Srba – Oliver Ivanović. Pokrenute su dve istrage, jedna u Prištini, druga u Beogradu. Istrage se vode bez saradnje, u z međusobne optužbe, uz očigledan napor da se ovaj politički atentat ne rasvetli, a ubice i nalogodavci – ne pronađu.

Ubistvo Olivera Ivanovića je veliki gubitak za kosovske Srbe. On je bio čovek dijaloga i verovao je u zajednički život Srba i Albanaca. Imao je biografiju zaštitnika Severa Kosova i bio je ključni čovek da albanski ekstremisti ovaj deo Kosova i Metohije u leto 1999. godine etnički ne očiste.

Za dve godine nisu otkriveni ni izvršioci, niti nalogodavci iako su političari obećavali da će „ubice ubrzpo biti uhapšene“.

U Prištini je objavljena optužnica z aubistvo Olivera Ivanovića, ali ona je nepotpuna – ne navodi ni ko su ubice , ni ko je organizovao i naručio ovaj atentat. Optužnica se bavi saradnjom policije na Severu sa kriminalom, čak i paljenjem preaza Rudnica , koji se dogodio nekoliko godina pre ubistva, a najmanje se bavi ubistvom Olivera Ivanovića.

Optužnica se bavi policajcem koji je nekome javio da je Oliver ubijen, drugim policajcem koji je našao čauru i sekretaricom koja je, navodno, isključila kamere. Šta je sa drugim kamerama. Poznato je da je na Severu, posebno blizu kancelarije ispred koje je ubijen Oliver Ivanović, još od 1999. godine uma na desetine instaliranih kamera. Osim toga u Kosovskoj Mitrovici ima više od 800 sigurnosnih kamera.

Advokat mahmut Haljimi je izjavio da postoji snimak na kojem se vidi golf i kako Oliver pada. Šta je sa snimcima? Mitrovicu svakodnevno, godinama, nadletaju dronovi koji snimaju čitav sever. Oni koji čuvaju snimke sigurnosnih kamera, čuvaju i ubice i sprečavaju istragu.

Na neki način ova optužnica liči na obračun sa Srbima sa Severa. Jasno je da je cilj da se dokaže da su ovo ubistvo počinili Srbi.

S druge strane ni u Srbiji ne postoji jasna želja da se otkriju ubice i počinioci. „ istraga“ se vodi u medijima. Tabloidi optužuju Prištinu da je organizovala atentat. Loptica se prebacje sa jedne na drugu stranu, a vreme prolazi.

Ni takozvana međunarodna zajednica ne pokazuje interes da se ubistvo reši. Najmanje što bi mogla da učini EU je da pošalje međunarodni istražni tim koji bi se pozabavio ovim atentatom. Svako iz svojih razloga ne želi da sarađuje.

Oliver Ivanović je pred kraj života bio politički anatemisan. Javnost još uvek nije obaveštena ko je naručio i sačinio sramni spot protiv njega, emitovan na lokalnoj televiziji Most i na TV Pink. Kao što se još uvek ne zna i ko je u vreme gostovanja Olivera Ivanovića na lokalnim kosovskim, čak i seoskim, televizijama, sekao kablove za emitovanje, da se“ne vidi i ne čuje“.

On je, kako je sam svedočio, bio dnevno i javno praćen, kako bi bio zastrašen.

Paradoks je što je na parastosima najviše onih koji su učestvovali u progonu Olivera Ivanovića i što se u javnosti pojavljuju mnogi „čuvari istine“ o Oliveru Ivanoviću.
Srbi na kosovu i Metohiji su obezglavljeni ubistvom Olivera Ivanovića, nije se pojavio autentični, niti pristojni lider koji bi ih vodio. Možda je to pravi motiv njegove eliminacije.

mediatop.info