Da li je Lukoil iznad sankcija EU?

Da li je Lukoil iznad sankcija EU?

Ruski gigant naftne industrije Lukoil je vlasnik jedne od najvećih rafinerija nafte u Italiji, piše Volstrit žurnal. Ta rafinerija se specijalizovala za rusku naftu, čije derivate izvozi u Sjedinjene američke države.

Pre rata u Ukrajini ova rafinerija je uvozila i prerađivala naftu iz mnogih država, a sada je 93 odsto nafte koju prerađuje – ruskog porekla.

To je , verovatno, jedini razlog što se ova kompanija ne nalazi na spisku onih kojima je Zapad uveo sankcije.

Sankcije su uvedene mnogim ruskim kompanijama koje nemaju nikakve veze sa energetskim sektorom, ali je Lukoil pošteđen, pišu zapadni mediji. U vfreme naftnog embarga koji EU sprovodi protiv Rusije, ova vest je uzburkala duhove na Zapadu.

Lukoilova rafinerija se nalazi na Siciliji i peta je po veličini u Evropi. Nalazi se na veoma pogodnoj lokaciji za distribuciju naftnih prerađevina. Zanimljivo je da SAD nisu uvele sankcije Lukoilu, koji j edruga po veličini ruska kompanija u trgovini naftom i gasom.

Razlog je, kako se tvrdi, rafinerija na Siciliji, koja je jedna od najvažnijih rafinerija Italije.

Kad se preradi ruska nafta, onda su to italijanski derivati, koji ne podležu sankcijama. Ti derivati se prevoze do skladišta u Nju Džersiju i Teksasu. Lukoil ima svojih 230 benzinskih stanica u 11 država SAD.

Prednost je što američke tehnologije ne mogu da prerađuju rusku naftu, ali rafinerija u Italiji može.

Situacija je jasna – SAD uvozi derivate iz Italije ( proizvedene iz ruske nafte), a u Evropu šalje derivate svoje nafte i tako koliko-toliko održava ravnotežu u snabdevenosti tržišta. To se, naravno, značajno razlikuje od narativa prema Rusiji, od početka rata u Ukrajini. Očigledno je da je profit najvažniji činilac politike.

Smanjuju se posledice evropske energetske drame, dolazi se do velikih zarada, a rat u Ukrajini se rasplamsava.

Tako Lukoil , kao šesti najveći proizvođač nafte u EU, čeka peti decembar kada će, kako se najavljuje, biti uvedene potpuni embargo EU na rusku naftu. Tada će, verovatno, biti postavljena rampa i za rusku naftu Lukoila. To znači da će energenti ponovo poskupeti. Hoće li biti tako?