Nepoznati dronovi iznad Srbije

Nepoznati dronovi  iznad Srbije

U prethodna tri dana Vojska Srbije uočava određene objekte, bespilotne letelice ili dronove koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije u Kopenenoj zoni bezbednosti i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević. Predsednik Srbije Vučić je podigao stepen borbene gotovosti Vojske.


Vučević kaže da je reč o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica VS i određenih vojnih kasarni.


Nije pitanje samo ulaska u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga, kaže ministar Vučević.


Ukazuje da je predsednik Republike kao vrhovni komandant izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.


“Štitićemo nebo koje je pod kontrolom VS – nebo koje se pokriva našim sistemima, u skadu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom – biće sigurno za sve građane Srbije”, dodaje ministar.


Vojska ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki zadatak, podvukao je Vučević.


“Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama – vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovi na ove izazove”, dodao je ministar odbrane.


Ne mogu da kažem čiji su todronovi, dolaze sa teritorije KiM, kaže Vučević.


“Sve se to odvija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom, VS ima svoj program rada i postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta”, napominje ministar.


“U toku imamo velike vežbe, u smislu prostornog zahvata, koje su nazvane Manevri 22, očekujem da sutra predsednik Republike poseti deo jedinica na Pasuljanskim livadama i uveri se kako teku vojne vežbe”, kaže Vučević.


Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova – da se Vojska Srbije koncentriše na administartivnim linijama, da ulazimo u KZB suprotno Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu. “Praveći bauk od toga neko pokušava da kroz to nadziranje, špijuniranje dođe do nekih informacija”, istakao je Vučević.