Dadi – novi šef Mosada

0

Novi šef izraelske tajne policije „Mosad“ je David Barnea ( 56). Kada ga je imenovao za vođu jedne od najčuvenijih tajnih službi na sveti, premijer Izraela Netanjahu je rekao da je glavni zadatak da „spreči Iran da nabavi nuklearno oružje“.

Dragi Dadi, ne sumnjam da ćete voditi naše izvrsne članove Mosada profesionalno, mudro i hrabro. Uveren sam da će vas vaše raznovrsne i impresivne sposobnosti i vaš dugogodišnji rad voditi na putu sigurnosti i operativne superiornosti Izraela“, rekao je predsednik Izraela, Rivlin, pozdravljajući novog šefa tajne službe.

Dadi“ je u Mosadu od 1996. godine. Bio je šef odseka za regrutovanje špijuna, kao i zamenik šefa službe za prisluškivanje.

Dok je vodio diviziju Tsomet, jedinica je osvojila četiri nagrade za nacionalnu bezbednost.

David Barnea postao je 13. šef najpoznatije tajne službe na svetu – izraelske obaveštajne agencije Mosad, nakon što je njegovom prethodniku Josiju Koenu krajem maja istekao mandat.

Novi direktor Mosada biće na čelu te tajne službe narednih pet godina i pred njim je suočavanje sa brojnim bezbednosnim izazovima, poput Hamasa na jugu i Hezbolaha na severu.

David Dadi Barnea, 56-godišnji otac četvoro dece, bio je zamenik bivšeg šefa Koena od 2019. godine i bilo je sasvim prirodno da preuzme mesto šefa tajne službe.

O njegovim prethodnicima se nije znalo mnogo, pa je i novi vođa jedne od najpoznatijih svetskih tajnih organizacija javnosti prilično nepoznat.

Barnea je služio vojsku u elitnoj jedinici izraelskih odbrambenih snaga „Sajeret Matkal“, posvećenoj specijalnim izviđačkim misijama. U to vreme bio je pohvaljen zbog svoje sposobnosti da brzo reaguje i razmišlja van okvira.

Nakon vojnog roka, studirao je i radio kao menadžer u jednoj izraelskoj investicionoj banci.

Barnea je primetio nekadašnji direktor Mosada Meir Dagan koji ga je i postavio na više pozicije u službi. Upravo ga je Dagan unapredio i prebacio u „Comet“, ogranak posvećen regrutovanju i operacijama tajne službe.

Daganov naslednik Tamir Pardo takođe je bio impresioniran Dadijem i ubrzo ga je unapredio u šefa odeljenja koje je pod njegovim vođstvom dobilo četiri državna priznanja, postigavši ono što niko pre njega nije uspeo.

Barnea opisuju kao ljubaznu i prijateljski nastrojenu osobu, koje se prema svima ophodi sa poštovanjem. On je inovativan, spreman na promene i čovek od akcije. Međutim, kada je reč o poslu i izraelskoj bezbednosti poznat je kao žestok, beskompromisan i spreman na sve.

Prema izraelskom zakonu, on ne može davati intervjue ili iznositi svoje stavove o tome kako planira da organizuje rad Mosada.