Hoće li biti smenjen predsednik Albanije?

0

Odlazeći albanski parlament glasaće danas o predlogu vladajuće Socijalističke partija za smenu predsednika Ilira Mete.Socijalisti su obećali da će srušiti Metu onog trenutka kad su osigurali pobedu na parlamentarnim izborima čak i ne čekajući novi saziv parlamenta.

Oni optužuju Metu, bivšeg socijalističkog premijera koji je napustio stranku pre 17 godina, da je svojim izjavama pre i tokom izbora podsticao nasilje i političku nestabilnost.

Meta (51) kaže da je taj potez nelegitiman i protivustavan. On je prvi put ušao u parlament sa samo 23 godine, Meta je jedan od najaktivnijih i najspornijih albanskih političara u poslednje dve decenije, a 1999. godine je prvi put postao premijer Albanije. Ponovo je izabran 2001. godine, ali je podneo ostavku početkom 2002.

Albanski analitičari podsećaju da je Meta često bio jezičak na vagi koji je odlučivao ko će vladati Albanijom. S druge strane protiv njega se gomilaju optužbe za nepotizam i korupciju. U više navrata je napravio mnogo problema Ediju Rami i vladajućoj Socijalističkoj partiji, pa sada Rama, po svaku cenu želi da ga isključi iz sistema odlučivanja u Albaniji.