Danas zaseda Skupština Republike Srpske

0
DCIM102MEDIADJI_0368.JPG

Skupština Republike Srpske danas bi trebalo da usvoji zakon koji predviđa da policija Republike Srpske neće sarađivati sa institucijama na sprovođenju odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, MUP je obavezan da pruži svu moguću zaštitu građanima RS, a svako ko izvrgne poruzi Srpsku može dobiti čak do 15 godina zatvora, rekao je za RTS potpredsednik Skupštine RS Milan Petković pre posebne sednice parlamenta koja u Banjaluci počinje u 12 časova počinje i koja će biti zatvorena za javnost. Poslanici će glasati o dva zakona, o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika i izmeni Krivičnog zakona kojima će se do 15 godina zatvora kažnjavati oni koju Srpsku i njene narode nazivaju genocidnim.


Odluka visokog predstavnika je stvorila stanje konfuzije i iščekivanja. Advokati traže odgađanje procesa za ratne zločine, novinari ne znaju da li smeju da prenose izjave onih koji misle drugačije.


Skoro 80.000 građana u Republici Srpskoj do sada je potpisalo peticiju kojom se izjašnjavaju da ne prihvataju nametanje zakona od strane odlazećeg visokog predstavnika.