Bajden u aferi poverljivih dokumenata

0
WASHINGTON, DC - DECEMBER 21: U.S. President Joe Biden participates in a joint press conference with President of Ukraine Volodymyr Zelensky in the East Room at the White House on December 21, 2022 in Washington, DC. Zelensky is meeting with President Biden on his first known trip outside of Ukraine since the Russian invasion began, and the two leaders are expected to discuss continuing military aid. Zelensky will reportedly address a joint meeting of Congress in the evening. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Pronađena je druga serija poverljivih dokumenata na lokaciji koja se povezuje sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Advokati američkog predsednika pronašli su nove poverljive dokumente, nakon što su pre nekoliko dana priznali da je prošle jeseni u njegovoj privatnoj kancelariji otkriveno desetak poverljivih dokumenata.


Još jedan skup materijala otkriven na posebnoj lokaciji, iako se Bela kuća još bavi materijalima koji su nedavno otkriveni u Bajdenovom institutu.


Poverljivi dokumenti otkriveni su prošlog novembra u kancelariji koju je Bajden koristio, a on je tada izjavio da je “iznenađen kada je saznao” za njihovo postojanje.


Zatim je usledio izveštaj mreže En-Bi-Si Njuz u kome se kaže da su predsednikovi pomoćnici pronašli još jedan set poverljivih dokumenata na odvojenoj lokaciji.


Nivo klasifikacije, broj i precizna lokacija materijala nisu odmah jasni, dodaje se u izveštaju.


Izvor upoznat s predmetom je rekao američkoj televiziji da serija dokumenata ne sadrži nuklearne tajne, a nije naveden stepen njihove klasifikacije i poverljivosti.


Bajdenov specijalni savetnik, Ričard Zauber da su dokumente otkrili neposredno pre izbora za Kongres advokati američkog predsednika koji su raščišćavali kancelarijski prostor.


Bajden, koji je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, nakon toga je do 2020. imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće.


On se zbog ovog slučaja suočava sa kritikama republikanaca nakon što je Ministarstvo pravde SAD prošle godine pokrenulo istragu o postupanju bivšeg predsednika Donalda Trampa sa poverljivim dokumentima otkrivenim na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi.


Republikanci, koji su nedavno preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom SAD i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju, optužili su američkog predsednika za licemerje.