Dokumenti iz Pentagona – novo svetlo na rat u Ukrajini

Dokumenti iz Pentagona – novo svetlo na rat u Ukrajini

Curenje tajnih dokumenata Pentagona, koji su postavljeni na društvene mreže prošle sedmice, bacilo je novo svetlo na rat u Ukrajini, pokazujući koliko duboko su SAD probile u ruske vojne i obaveštajne službe, ali se otkrilo i da je Vašington špijunirao neke od svojih najbližih saveznika, kao i neprijatelje, objavio je „Njujork tajms”. Dokumenti koji su procurili daju sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije, ali sugerišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju. Obaveštajni podaci pokazuju da su SAD, po svoj prilici, špijunirali ukrajinske vojne i političke lidere, kao i još neke važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju. Otkrivanje tajni su već zakomplikovale odnose sa nekim zemljama saveznicama, otvarajući pitanja o tome da li SAD mogu da čuvaju svoje tajne. Jedan visoki zvaničnik SAD nazvao je curenje „velikim obaveštajnim probojem”, a FBI je počeo istragu u petak i pokušaće da dođe do izvora curenja, rekli su zvaničnici. U podacima se otkriva, između ostalog, da je Ukrajina blizu da izgubi ključnu bitku u ratu, da ruska vojska „ostaje bez pogona”, da nema dovoljno opreme, da vojna kompanija „Vagner” ima uticaj u celom svetu, ne samo u Ukrajini, da je liderstvo Mosada uz građane tokom protesta koji traju više od dva meseca u Izraelu, što je Izrael juče demantovao.
U međuvremenu, Južna Koreja je svesna novinskih izveštaja o curenju nekoliko poverljivih američkih vojnih dokumenata i planira da razgovara sa SAD o „pitanjima koja su pokrenuta” kao rezultat curenja, izjavio je juče neimenovani južnokorejski zvaničnik. Američki dnevnik, inače, između ostalog objavljuje da dokumenti koji su procurili sadrže detalje o internim razgovorima između visokih zvaničnika Južne Koreje o pritisku SAD na saveznike da pomognu u isporuci oružja Ukrajini i svojoj politici koja to ne dozvoljava, preneo je Rojters.
List navodi da je Južna Koreja pristala da proda artiljerijske granate kako bi pomogla SAD da popune svoje zalihe, insistirajući da bi „krajnji korisnik” trebalo da bude američka vojska, ali da su interno najviši južnokorejski zvaničnici zabrinuti da će ih SAD proslediti Ukrajini. Tajni izveštaj je zasnovan na „obaveštajnim signalima”, koji znače da SAD špijuniraju jednog od svojih glavnih saveznika u Aziji, navodi „Njujork tajms”. Južnokorejski predsednički zvaničnik odbio je u razgovoru sa novinarima da odgovori na pitanja o američkom špijuniranju i potvrdi detalje iz procurelih dokumenata. Na pitanje da li Južna Koreja planira da uloži protest ili zahteva objašnjenje od zvaničnika SAD, neimenovani južnokorejski zvaničnik rekao je da će vlada razmotriti presedane i slučajeve koji uključuju druge zemlje. Južna Koreja je, inače, potpisala velike ugovore obezbeđujući stotine tenkova, avione i drugo oružje Poljskoj, članici NATO-a, od kada je Rusija napala Ukrajinu. Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol rekao je, međutim, da južnokorejski zakon, koji zabranjuje snabdevanje oružjem zemalja uključenih u sukob, otežava slanje oružja Ukrajini. Južnokorejski predsednik Jun treba da se sastane sa šefom Bele kuće, Džozefom Bajdenom, 26. aprila, tokom zvanične posete Vašingtonu.