Najskuplji advokati brane komandante OVK

Najskuplji advokati brane komandante OVK

Komandanti „Oslobodilačke vojske Kosova“ kojima se sudi pred Specijalnim sudom u Hagu angažovali su najbolje advokatske timove sa velikim iskustvom , a među njima su mnogi već dobro poznati na prostoru bivše Jugoslavije.
Nemački novinar i pisac Mihael Martens je rekao da su to “najbolji advokati koje neko može da ima”, i da obični ljudi ne bi mogli ni da zamisle da ih oni brane.
„Koliko razumem, Kosovo je izdvojilo 16 miliona evra iz budžeta za sve optužene. Naravno, to je ogromna suma, i Tačijevi advokati su vrhunski stručnjaci”, rekao je Martens.
Sa njim je saglasan i advokat Tomislav Višnjić koji je rekao da su oni otprilike najbolje što može trenutno „na tržištu da se kupi” u oblasti međunarodnog krivičnog prava i dodao da svaki od četvorice optuženih ima svoje branioce, a najbrojniji je upravo tim Hašima Tačija, prenosi RT Balkan.
Osim advokata odbrane, poznata imena sede i u tužilaštvu, a predvodi ih Aleks Vajting koji je na tom mestu zamenio Džeka Smita. Kada je reč o sudskom veću, ono je u istom sastavu već donelo presudu čelnicima Udruženja veterana tzv. OVK.
Tačijev tim predvode advokati koji su branili Gotovinu. Osim glavnog branioca Gregorija Kihoa, u njemu je još šest iskusnih i poznatih advokata čija su imena naročito poznata na prostoru bivše Jugoslavije.
Tomislav Višnjić je podsetio da je Kiho usred istražnog postupka prešao iz tužilaštva u odbranu Ante Gotovine i da je je to bio veliki skandal u Tužilaštvu. Drugo ime u odbrani Hašima Tačija, koje je zapravo bilo prvo ime tokom odbrane Ante Gotovine je Luka Mišetić.
Na sajtu advokatske firme “Skvir Paton Bogs” navodi se da ga je magazin “Globus” proglasio “jednim od 100 najuticajnijih Hrvata”.
On je bio glavni branilac Ante Gotovine i najmlađi advokat koji je ikada branio slučaj pred međunarodnim krivičnim sudom, stoji u njegovoj biografiji. Hrvatski “Dnevnik” piše i da je poznat po žestokim verbalnim sukobima sa nekadašnjom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte.
Član Tačijevog pravnog tima je i Piter Mekloski, a Višnjić napominje da je on bio tužilac u najmanje četiri predmeta protiv Srba za zločine u Bosni i Hercegovini i to uglavnom u vezi sa Srebrenicom.
Poznat je po tome što je vodio postupak protiv Ratka Mladića. Dokaze je izvodio i u suđenju Slobodanu Miloševiću koji je umro pre donošenja presude.
U timu je i Albert Moskovic, američki pravnik koji je na KiM tokom 2006. i 2007. godine bio direktor odeljenja UNMIKA za pravosuđe, piše Radio Kontakt Plus.
Glavni zastupnik Kadrija Veseljija je veoma poznato ime u oblasti međunarodnog krivičnog prava Ben Emerson za kojeg Višnjić napominje da je zvezda britanskog pravosuđa.

On je bio glavni advokat Ramuša Haradinaja i sa njim su u timu advokati sa brojnim iskustvom. Podsetimo, Haradinaj je bio optužen pred Hašikim tribunalom za ratne zločine, ali je oslobođen optužbi.
U svojoj bogatoj biografiji Emerson je zastupao nekoliko važnih političkih figura, kao što su bivši predsednik Maldiva Mohamed Rašid, bivši ukrajinski premijer Arsenija Jacenjuk i bivši katalonski lider Karles Pudždemon.

Bivša premijerka Tereza Mej je Emersona opisala kao jednog od najuglednijih advokata u Velikoj Britaniji u oblasti nacionalnog i međunarodnog prava. Takođe je zastupao osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kada je trebao da bude izručen Švedskoj.
Vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca u Hagu je Aleks Vajting, za koga Višnjić napominje da on sada ima zanimljivu ulogu jer je sada glavni tužilac u predmetu koji se delom bazira na činjeničnom stanju koje je već zastupao kao tužilac u predmetu protiv Fatmira Ljimaja i koji je izgubio.
„Razgovarao sam sa njim posle tog suđenja, i on je bio dosta frustriran zbog načina na koji je izgubio taj predmet, govorim o pravnim argumentima. Međutim, posle toga je bio na Harvardu, pa je izabran za glavnog tužioca, i sada imamo osobu koja, ako zanemarimo lični odnos za koji verujem da ga i dalje ima, treba da dokaže nešto slično onom što je već pokušao neuspešno u prvom postupku. S druge strane mu se nalazi uigrana ekipa sa malo proširenim sastavom”, rekao je Višnjić.
Vajting je za vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Hagu za zločine na Kosovu zamenio Džeka Smita koji je imenovan za posebnog tužioca u istragama protiv američkog predsednika Donalda Trampa.
Kada je reč o sudijama, reč je o istom sudskom veću koje je osudilo čelnike Udruženja veterana tzv. OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora zbog ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanja u toku krivičnog postupka i povrede tajnosti postupka.