Đukanović u Prištini

Đukanović u Prištini

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu, na poziv kosovske predsednice, Vjose Osmani. Uoči dolaska Đukanovića reagovali su CLS i Udruženje Crnogoraca „Matica“, koji su mu poručili da nije dobrodošao.

Crnogorskom predsedniku će biti upriličen dočekan na Trgu „Ibrahim Rugova“ u Prištini, uz najveće počasti.

Đukanović će se sastati sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Predsednik Crne Gore sastaće se i sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom Konjufcom, javili su prištinski mediji.

Iz Kosovske policije su se takođe oglasili povodom posete crnogorskog predsednika navodeći da će on boraviti na Kosovu 18. i 19. maja zajedno sa delegacijom iz predsedništva ove zemlje.

Poručili su da će se Kosovska policija starati o obezbeđenju i održavanju javnog reda i mira tokom Đukanovićeve posete, te da će se, s ciljem omogućavanja slobodnog kretanja, vršiti privremeni prekidi u saobraćaju u kraćim intervalima.

Povodom najave Đukanovićeve posete Kosovu reagovali su i Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih crnogoraca „Matica“ poručivši da nije dobrodošao jer je, kako navode, „saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja“, preneo je Radio Kontakt plus.Predstavnici Crnogoraca na Kosovu dodali su i da vlasti u Prištini ne priznaju Crnogorce kao nacionalnu manjinu, i poručili da Đukanović „ne sme ni reč da izusti“ o Njegoševom spomeniku u centru Prištine koji je „srušen pre 23 godine divjačkim delovanjem ekstremista“ jer se, kako navode, u stvari slaže sa „satanizacijom svojih sunarodnika“.

Crnogorska groblja u Metohiji su preorana, mnoge naše crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999. godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su zaključili porukom da mu je bolje da ne dolazi na KiM i da „ne staje Crnogorcima na ranu koja krvari već 23 godine“.